ARNHEM - Rapid Boekarest, dinsdag tegenstander van Vitesse in de eerste ronde van het UEFA-bekertoernooi, komt waarschijnlijk nog iets te vroeg voor de Arnhemse club. De ploeg presteerde vrijdagavond voor eigen publiek opnieuw middelmatig. Dankzij een snelle treffer van Bob Peeters en late doelpunten van Nicky Hofs en invaller Kalle Sone won Vitesse geflatteerd van het bescheiden RBC: -0.
Vitesse
RBC

De Arnhemse subtopper, die twee weken geleden bij FC Zwolle (1-0) pijnlijk onderuit ging, miste in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen nogal wat basisspelers. Behalve de 'vaste' absenten Knol, Zongo en Nanu (allen geblesseerd) waren evenmin topscorer Amoah (drie treffers, teenblessure) en aanvoerder Stefanovic (geschorst) van de partij. Mede daardoor konden verdediger Zeman en aanvaller Peeters hun langverwachte rentree maken in de beginopstelling. Ook de Fransman Martel, over wie de nieuwe trainer Snoei de laatste weken ontevreden was, behoorde weer tot het elftal van Vitesse.

Peeters was ruim anderhalf jaar door een aantal blessures vrijwel continu uit de roulatie. Twee weken geleden fungeerde hij in Zwolle als machteloze invaller. In het duel met RBC had hij wel succes. Na tien minuten kopte de Belgische international raak uit een gloedvolle voorzet van Martel. Het ontging arbiter Van Egmond dat Peeters daarbij nogal opzichtig leunde op de rug van een RBC-verdediger.

Geen strafschop

De scheidsrechter zag vrijdagavond in het lang niet volle Gelredome wel meer niet. Al in de zesde minuut verzuimde Van Egmond een strafschop toe te kennen aan RBC, nadat doelman Jevric de doorgebroken Sillah had gevloerd. Het was niet de enige grote kans voor de Brabanders in de eerste helft. Nieuwkomer Fränkel (ex-De Graafschap) blunderde tien minuten voor de pauze, maar routinier Vos kon niet profiteren. Jevric keerde daarna in de korte hoek nog een schot van de handige Tininho.

Rommelig

Na de snelle treffer van Peeters kreeg Mbamba drie opgelegde kansen. De 19-jarige Kameroener, na rust gewisseld voor Rankovic, miste jammerlijk. Ook in de tweede helft bleef het spel rommelig. Vitesse kreeg, met vormgever Janssen in een anonieme rol, pas na een uur een beetje controle over de wedstrijd.

Peeters kopte op de lat en Claessens knalde op de vuisten van Aerts. Uit een fraaie vrije trap besliste tiener Hofs in de 68e minuut de wedstrijd, 2-0. Met een technisch hoogstandje maakte Sone er in blessuretijd nog 3-0 van.