ARCALIS - Francisco Mancebo heeft maandag de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Spaanse kopman van Illes Balears won de sprint van de zware bergetappe voor landgenoot Roberto Heras en de Russische leider Denis Mentsjov (Rabobank). Mentsjov behoudt de leiding in het klassement.

Van de favorieten voor de eindzege verloor alleen de Spanjaard Carlos Sastre wat tijd. Hij moest 21 seconden toegeven op Mentsjov, Heras en Mancebo, die hem in het klassement passeerde. Sastre staat nu vierde op 1.57, Mancebo moet 1.53 goedmaken op de kopman van de Raboformatie. De achterstand van Heras bleef staan op 47 seconden.

De kopman van Liberty Seguros ondernam wel wat pogingen om Mentsjov te lossen, maar daarin slaagde hij niet. Uiteindelijk bleef een kopgroep van vijf over, waarvan vier Spanjaarden. Mancebo had aan de streep de meeste adem over voor de sprint. Koos Moerenhout (Davitamon-Lotto) was als eerste Nederlander boven. Hij eindigde op de achttiende plaats, op 3.17 van de ritwinnaar.