LEEDS - Voor 47 miljoen euro, een Brits record, stapte Rio Ferdinand afgelopen zomer over van Leeds United naar Manchester United. Zaterdag keerde hij met zijn nieuwe club terug op vertrouwde grond. Het werd een pijnlijk bezoek. Beschimpt en uitgefloten leed Ferdinand een 1-0-nederlaag.

De zorgen zijn groot voor Manchester-coach Ferguson. Het draait niet bij de superploeg. Woensdag verloor Manchester op eigen veld van Bolton Wanderers, zaterdag bleek die nederlaag geen incident. Zonder de geblesseerden Keane en Scholes was ook Leeds te sterk. Het duel stond in het teken van de terugkeer van Rio Ferdinand.

De international vertrok afgelopen zomer na moeizame onderhandelingen uit Leeds. Er wachtte hem zaterdag een warm onthaal. Spreekkoren, spandoeken, Ferdinand moest weten dat hij een verrader was. Pijnlijker was dat de verdediger niet kon verhinderen dat Kewell Leeds in de 66e minuut met een kopbal op voorsprong zette. Ferguson verbaasde door vier minuten later Ruud van Nistelrooy te wisselen voor Forlan. Het veranderde de score niet meer.