NEW YORK - De Sister Act tussen Venus en Serena Williams staat doorgaans bol van de strijd en spektakel. Maar de twee zussen kregen het publiek zondag in de vierde ronde van de US Open niet op de banken. In een tegenvallende vertoning stapte de oudste van de twee uiteindelijk met 7-6 6-2 als winnares van de baan. Venus Williams kan zich nu opmaken voor een ontmoeting met Kim Clijsters die de Venzolaanse Maria Vento-Kabchi met 6-1 6-0 elimineerde.

"Het was erg zwaar", keek Venus Williams terug op de partij tegen haar zusje. "Serena had niet bepaald haar beste dag. Ik denk dat ik daarom de kans kreeg haar te verslaan. Het was niet de wedstrijd waarop we hadden gehoopt."

Afzwaaiers

Ook Venus was niet in staat haar beste spel te laten zien. Tekenend was het aantal van 59 afzwaaiers dat de Williams Sisters samen lieten noteren. Het kostte het publiek in het volgepakte Arthur Ashe Court ook zichtbaar moeite te een favoriet te kiezen. De normale roerige Amerikaanse toeschouwers hielden zich de hele partij opvallend stil.

Tiebreak

In de eerste set zorgden de zussen in de tiebreak voor nog wel een beetje sensatie. De kansen gingen in de verlening over en weer, maar Venus was uiteindelijk het meest koelbloedig. In de tweede set liep Venus daarna snel uit naar 3-1 en haalde hiermee het laatste restje spanning uit de partij.

Wegens een knieblessure speelde Serena in de voorbereiding op de US Open slechts een partij. Ze was tot nu toe echter nauwelijks in de problemen gekomen op de banen van Flushing Meadows. Ze noemde het vooral 'vreemd en bizar' dat ze al zo vroeg in het toernooi tegenover haar zus stond. In voorgaande acht ontmoetingen op een Grand Slam stond er meer op het spel dan een plek bij de laatste acht. "We hebben beiden niet goed gespeeld. Dat is erg jammer, maar het is vooral zonde dat ik nu al uit het toernooi lig", treurde Serena.

Venus Williams zal in haar volgende partij beter voor de dag moeten komen om het haar opponente moeilijk te maken. Kim Clijsters liet in haar ontmoeting met Vento-Kabchi nog maar eens zien dat ze in uitstekende vorm verkeert. Ze gunde de Venezolaanse slechts een game. "Ik zal vooral agressief moeten spelen", keek de Belgische vooruit naar de volgende confrontatie.

Sjarapova

Naast Clijsters stelde ook Maria Sjarapova nadrukkelijk haar kandidatuur voor de titel. De als eerste geplaatste Russische maakte op duidelijk wijze (6-2 6-1) een einde aan de aspiraties van de Indiaanse verrassing Sania Mirza. Sjarapova moet het nu opnemen tegen haar landgenote Nadia Petrova, die van de 16-jarige Tsjechische Nicole Vaidisova won.

Federer

Roger Federer dreigde in het duel met zijn voormalige dubbelpartner Christophe Rochus voor het eerst dit toernooi een set te gaan verliezen. Maar de Zwitserse titelverdediger hield het hoofd tegen de Belg koel en vocht zich in de verlenging van het tweede bedrijf terug van een 1-4-achterstand. Hij besliste de partij uiteindelijk met 6-3 7-6 6-2. Federer wacht in de vierde ronde de Duitser Nicolas Kiefer, die zich in vier sets ontdeed van de Fransman Arnaud Clement.

Hewitt

Lleyton Hewitt speelde een marathonpartij tegen de Amerikaan Taylor Dent. Hoewel de verliezend finalist van vorig jaar wankelde, wist hij de winst in de vijfde set toch met 7-5 naar zich tot te trekken. Ook David Nalbandian schaarde zich bij de beste zestien. De Argentijn, die in de tweede ronde te sterk was voor Peter Wessels, versloeg de Chileen Gonzalez met 7-5 6-3 6-0.