LEIPZIG - De Nederlandse hockeyers kunnen geen grote finales meer winnen. Oranje ging zondag in Leipzig op spectaculaire wijze onderuit in de finale om het Europees kampioenschap. Drie minuten voor tijd leidde de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans in het duel met Spanje nog met 2-1.

Het eindsignaal klonk echter bij 2-4. Na de olympische finale (tegen Australie) en de eindstrijd om de Champions Trophy (ook Spanje, ook 2-4) ging het dus opnieuw fout met de Nederlandse mannenploeg, die drie jaar geleden de olympische titel, de wereldtitel en de Champions Trophy nog gezamenlijk in bezit had.

Oltmans moest zondag opnieuw zijn meerdere erkennen in Maurits Hendriks, de bondscoach van Spanje. Beiden werkten halverwege de jaren negentig enkele seizoenen samen bij Oranje. Begin 1999 vertrok bondscoach Oltmans naar voetbalclub NAC en nam assistent Hendriks de technische leiding over. Na het olympisch goud bij Sydney 2000, niet zonder geluk, moest de 'hockeyprofessor' vertrekken. Hij trad in dienst van de Spaanse hockeybond, eerst als technisch directeur, daarna ook als bondscoach van de mannenploeg.

Schaakspel

Oltmans en Hendriks kennen elkaar en elkaars ploegen door en door. Beiden zijn bovendien tactische grootmeesters. Het was daarom niet zo vreemd dat de finale tussen de twee rivalen begon als een schaakspel. Veel geschuif heen-en-weer, veel koppeltjes op het veld en veel spelers achter de bal. Slechts af en toe ontstond er in de eerste helft enig doelgevaar.

De beste kansen waren voor Spanje, dat de grote leider Escarre moest missen wegens een schouderblessure. De ploeg van Hendriks dwong twee strafcorners af, die doelman Vogels beide onschadelijk maakte. Tubau miste voor de rust ook nog twee vrije schietkansen. Oranje kon daar weinig tegenoverstellen. Geen strafcorners en alleen twee aardige acties van Ronald Brouwer en Roderick Weusthof.

Strafcorners

Nederland begon slecht aan de tweede helft. Na twee minuten scoorde Freixa van dichtbij na een lange rush van Amat, die de defensieve kwetsbaarheid van Oranje op de vleugels eens te meer aantoonde. Drie strafcorners binnen vier minuten leverden voor het aandringende Spanje daarna geen treffer op, mede door het sterke ingrijpen van Vogels.

Tegen de verhouding en verwachting in kwam Nederland in de 47e minuut op gelijke hoogte. Na goed voorbereidend werk van Ronald Brouwer knalde Karel Klaver met een zondagsschot raak, 1-1. Het opbloeiende duel kwam daarna echt tot leven, ook dankzij de eerste strafcorners voor Oranje. Doelman Cortes keerde de eerste sleeppush van Taeke Taekema, maar tastte in de 62e minuut bij de tweede poging mis, 2-1.

Dubieuze strafbal

Een dubieuze strafbal in de 68e minuut leidde de ondergang voor Oranje in. Na de tweede treffer van Freixa kwam in de knotsgekke slotfase ook Pol Amat, die komend seizoen bij Amsterdam speelt, nog twee keer tot scoren. Oranje droop ontgoocheld af. Opnieuw grepen de Nederlanders naast een internationale hoofdprijs. En blijven coach Oltmans en de routiniers Delmee, Vogels en De Nooijer wachten op de Europese titel, de enige kroon die nog op hun prachtige erelijst ontbreekt.

Troostprijzen

Het Europees kampioenschap heeft Oranje nog wel twee troostprijzen opgeleverd. Met zeven treffers werd Taeke Taekema topscorer van het toernooi. Guus Vogels werd uitgeroepen tot beste doelman van het EK.