AMSTERDAM - Goud, zilver en brons. Dat is de Nederlandse oogst bij de WK roeien in Gifu (Jap). Na het goud van Marit van Eupen en het zilver van de vier-zonder-stuurman veroverde de vrouwenacht op de slotdag brons. In de spannende laatste meters werd de boot van de Verenigde Staten nipt geklopt. Het goud ging naar Australië en het zilver was voor Roemenië.

De vrouwenacht, bestaande uit Femke Dekker, Nienke Dekkers, Nienke Hommes, Hurnet Dekkers, Annemarieke van Rumpt, Laura Posthuma, Annemiek de Haan, Helen Tanger en stuurvrouw Ester Workel, greep net naast het zilver. Roemenië was maar elf honderdste sneller. Daar staat tegenover dat Amerika slechts 0.27 seconden toegaf op de Holland Acht. Vorig jaar bij de Olympische Spelen in Athene won de vrouwenacht ook brons. De vrouwen van de lichte dubbelvier eindigden als vijfde in hun finale. Julie Tabbers, Linde Verbeek, Katrien Hautvast en Eeke Thomee hielden alleen Japan achter zich. De medailles gingen naar Canada, Denemarken en Groot-Brittannië.

Nieuw-Zeeland

Met drie roeiers en vier roeisters is Nieuw-Zeeland de grote winnaar geworden van de WK roeien in Gifu. De kiwi's wonnen vier keer goud, nota bene in vier finales achter elkaar. Verder niets.

Skiffeur Mahe Drysdale zette de toon door titelverdediger en olympisch kampioen Olaf Tufte uit Noorwegen te verslaan. De Tsjech Ondrej Synek eindigde als derde en de Duitser Marcel Hacker slechts als zesde, nadat hij tegen een stuk drijfhout was gevaren. Zijn protest kwam te laat om het ontvankelijk te laten zijn. Geen der kamprechters had de aanvaring trouwens gezien.

Na Drysdale wonnen de twee-zonder-stuurvrouw Haigh/Coles en de dubbeltweeën Georgina Evers/Caroline Evers en Twaddle/Bridgewater wereldtitels voor Nieuw-Zeeland.