NEW YORK - James Blake verkeert in grootse vorm. Hij won vorige week New Haven en zorgde zaterdag op Flushing Meadows voor een enorme sensatie. De 25-jarige Amerikaanse tennisser, het US Open binnengekomen op een wildcard, schakelde in de derde ronde de als tweede geplaatste Spanjaard Rafael Nadal uit.

Hij had daar vier sets voor nodig. In de laatste twee was Blake, aan wiens carrière vorig jaar een vroegtijdig einde leek te komen door een gebroken nekwervel, zeer dominant: 6-4 4-6 6-3 6-1. Het spel van de Amerikaan tegen de 19-jarige winnaar van Roland Garros bracht zijn 22.000 fans op de tribunes van het Arthur Ashe-stadion in vervoering.

National hoop

Blake is nu, meer nog dan Ginepri en Agassi, de onbetwiste publiekslieveling en nationale hoop in de strijd tegen de dit jaar ongenaakbare Zwitser Roger Federer. In de achtste finale treft hij de Fransman Sebastien Grosjean of de Spanjaard Tommy Robredo. "Ik herhaal nog maar eens dat dit een droom is die uitkomt", stamelde Blake. "Ik wacht op het afgaan van de wekker, maar ik wil helemaal niet wakker worden."

Nadal

Nadal weigerde zich ergens achter te verschuilen, zocht geen excuses. De Spanjaard gaf ronduit toe dat hij op de baseline was vastgepind en daar was overklast. "In de eerste twee partijen hier speelde ik niet best. Vandaag was het iets beter, maar op de beslissende momenten was ik nergens. Dat was helemaal de verdienste van James."

Henin

Bij de vrouwen bereikte Justine Henin-Hardenne als eerste de vierde ronde. De als zevende geplaatste Belgische had alleen in de tweede set tegenstand te duchten van de Zuid-Koreaanse Cho Yoon Jeong. Deze wist de partij nog tot bijna anderhalf uur te rekken: 6-0 7-6 (7-4). Henin krijgt nu te maken met Mary Pierce (Fra) of Jelena Jankovic (SMo).

Jelena Dementjeva schaarde zich met moeite bij de laatste zestien. De als zesde geplaatste Russin trof in haar landgenote Anna Tsjakvetadze een tegenstandster van kaliber. Ze besliste de wedstrijd pas in de derde set via de tiebreak in haar voordeel: 6-1 4-6 7-6 (7-5).