ROTTERDAM - De Nederlandse honkballers hebben op het wereldkampioenschap in eigen land hun tweede overwinning geboekt. Het team van bondscoach Robert Eenhoorn was zaterdag in Rotterdam duidelijk een maat te groot voor Zweden: 18-0 (zeven innings).

Vrijdag zette Oranje ook al China met gemak opzij. Toen zegevierde de ploeg met 13-3. "Ik heb vandaag weinig zaken gezien die nog beter kunnen", zei Eenhoorn. Startende werper David Bergman had zijn Zweedse opponenten de volledige wedstrijd onder controle, zodat Nederland geen enkel moment in problemen kwam.

Zuid-Korea

"Dankzij hem heb ik mijn andere werpers kunnen sparen, zodat ik zondag het hele arsenaal tot mijn beschikking heb. En dat is wel prettig." Dan stuit Oranje zeker op meer tegenstand, aangezien voormalig wereldkampioen Zuid-Korea de opponent is.

De honkballers namen in het Neptunus-stadion vliegensvlug een voorsprong toen Adriana een honkslag noteerde, waardoor Kingsale over de thuisplaat kon rennen. In de daaropvolgende innings bouwde Oranje de voorsprong gestaag uit. Het hoogtepunt kwam in de zesde Nederlandse slagbeurt. Raily Legito mepte - met alle honken bezet - de bal achter de hekken: een grandslam-homerun.

Zelfvertrouwen

Toen na de zevende inning de score was opgelopen tot 18-0, werd de martelgang voor Zweden voortijdig beëindigd. Zondag kunnen de Nederlandse honkballers duidelijk maken hoe sterk ze daadwerkelijk zijn wanneer Zuid-Korea tegenover hen staat. Aan de aanloop zal 't in elk geval niet liggen. Eenhoorn: "De slagploeg heeft aardig aan zijn zelfvertrouwen gewerkt."