Kimi Raïkkönen was zonder twijfel de snelste rijder tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië. En toch start niet de Fin, maar zijn McLaren-teamgenoot Juan Pablo Montoya zondag op pole. Raïkkönen moet immers tien startplaatsen inleveren wegens het (uit voorzorg) wisselen van zijn motor. WK-leider Alonso krijgt daardoor de tweede startplaats cadeau.

Opnieuw motorpech dus voor Raïkkönen. De Fin moet nu op de 11de plaats starten en proberen toch nog voor Alonso te eindigen om zijn kans op de titel gaaf te houden. Het wordt alvast geen makkelijke opdracht. Gelukkig kan teamgenoot Montoya als polesitter wel een handje helpen door de Spanjaard achter zich te houden.

En misschien kan ook Jenson Button nog wat punten afsnoepen van de Spanjaard. De Brit presteerde sterk tijdens de kwalificatie, maar was toch niet snel genoeg om Alonso te verslaan. Ook Ferrari slaagde daar niet in, maar de Scuderia kende nog een vrij goede namiddag. Schumacher en Barrichello delen de vierde startrij en mogen zo toch nog hopen op een podiumplaats.

Voor Christijan Albers verliep de kwalificatie niet naar wens. Hij verloor de controle over zijn Minardi, kon zijn rondje wel afwerken, maar start wel als laatste. Teamgenoot Doornbos was wel foutloos en start als achttiende.