LEIPZIG - De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag in Leipzig op royale wijze de finale bereikt van het Europees kampioenschap. Oranje rolde na een stroef begin tegenstander België in de tweede helft op: 5-1 (1-0). De Nederlandse treffers kwamen op naam van Taeke Taekema (twee), Roderick Weusthof, Rob Reckers en Ronald Brouwer.

Nederland viel bij het EK alleen in 1974 (derde) en 2003 (vierde) buiten de finale. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans speelt zondag in de eindstrijd tegen de winnaar van het duel tussen titelverdediger en wereldkampioen Duitsland en Spanje, houder van de Champions Trophy.

WK

Nederland won in 1987 voor de tweede en laatste keer de Europese titel. Het is de enige hoofdprijs die nog ontbreekt op de prachtige erelijst van bondscoach Oltmans en de routiniers Jeroen Delmee, Teun de Nooijer en Guus Vogels. Dankzij de finaleplaats bij het EK is Nederland automatisch geplaatst voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Mönchengladbach.

EK-virus

De definitieve opstelling van Oranje kon Oltmans zaterdag pas vlak voor het begin van de wedstrijd vrijgeven. Lange tijd was onduidelijk of Taeke Taekema speelklaar was. De strafcornerspecialist had een slechte nacht achter de rug door het gevreesde EK-virus. In de voorbereiding op het duel kreeg Taekema zaterdagochtend opnieuw last van zijn maag. Hij moest zijn warming-up afbreken voor een snel bezoek aan het toilet. Uiteindelijk durfde Taekema het duel aan, maar hij maakte geen topfitte indruk.

De centrale verdediger leed in de eerste helft een paar keer balverlies en leunde soms voorover gebogen op zijn stick om bij te komen van een actie. Taekema was bij Oranje zeker niet de enige speler die in de eerste helft enkele fouten maakte. De Nederlandse spelers maakten het elkaar met slordige passes onnodig moeilijk.

Stugge België

Het stugge België, dat alleen bij het EK in 1995 Oranje in bedwang wist te houden (1-1), streed voor volk en vaderland. De ploeg van bondscoach Giles Bonnet, tevens trainer van het vrouwenteam van Amsterdam, deed voor de rust absoluut niet onder voor het labiele Nederland. Twee strafcorners van de nummer zes van het vorige EK zagen er gevaarlijk uit, maar leverden net geen treffer op.

Strafcorners

Vijf minuten voor de rust ging Taekema naar de bank om uit te rusten. Kort daarna dwong Oranje de eerste strafcorners af. Na twee mislukte uitvoeringen was de derde poging van tweede man Weusthof raak, 1-0. Nederland had eerder op voorsprong kunnen komen, maar met name Klaver miste een aantal goede kansen. "

Concentratie

Na de rust speelde Oranje met meer concentratie en in een hoger tempo. Binnen tien minuten liep Nederland uit naar 4-0. De teruggekeerde Taekema trof twee keer doel met zijn strafcorner. Hij bracht zijn EK-totaal op zes. Reckers en Ronald Brouwer voerden de score verder op waarna de Belg Vandeweghe de eindstand op het scorebord schoot: 5-1.

Spanje

De Nederlandse hockeyers spelen in de finale van het Europees kampioenschap in Leipzig tegen Spanje. De ploeg van bondscoach Maurits Hendriks versloeg titelverdediger Duitsland zaterdag met 3-2. Pol Amat, die komend seizoen voor Amsterdam speelt, maakte in de laatste minuut het beslissende doelpunt.