GIFU - De eerste van vijf finales met Nederlandse deelneming bij de WK roeien op de Nagara in het Japanse Gifu heeft direct een gouden medaille voor Nederland opgeleverd. Marit van Eupen won de wereldtitel op het onderdeel skiff lichtgewicht.

De 35-jarige roeister van Nereus, vorig jaar derde in de lichtgewicht dubbeltwee bij de Olympische Spelen in Athene, versloeg in de finale over twee kilometer in 8.07,39 de Française Benedicte Luzuy (zilver), de Spaanse Teresa Mas de Xaxars (brons), de Britse Jo Hammond, de Duitse Laura Tasch en de Cubaanse Ismaray Marrero.

"Dit was mijn baan en mijn weer", zei de wereldkampioene in een eerste reactie. "Dit moest mijn race worden. Het was een fijne race, ik zat geen moment stuk. Een WK-medaille had ik nog niet. Nu heb ik meteen de goede kleur te pakken."

Voor het Nederlandse roeien is dit de eerste grote titel sinds het goud van de Holland Acht bij de Olympische Spelen in Atlanta 1996.

Gerard van der Linden vijfde

Clubgenoot Gerard van der Linden wist de prestatie van Marit van Eupen niet te evenaren bij de WK roeien in Japan. Hij eindigde in de finale skiff lichtgewicht mannen op de vijfde plaats.

De 24-jarige roeier van Nereus kon bij de start al niet mee met de concurrentie. Het leek of hij meteen blokkeerde. Van der Linden voer vanaf het begin achteraan en finishte met achttien seconden achterstand op de Griekse winnaar Vasileios Polymeros in 7.17,79. Het zilver was voor de Brit Zac Purchase en het brons ging naar de Fransman Fabrice Moreau.