ROTTERDAM - Met vlinders in je buik honkballen. Zo omschreef bondscoach Robert Eenhoorn het gevoel dat de Oranje-spelers zouden hebben tijdens de wedstrijd met China, vrijdagavond in Rotterdam. Een openingsduel op een WK brengt namelijk altijd iets speciaals met zich mee. De Nederlandse honkballers lieten zich echter niet van de wijs brengen en versloegen China met 13-3.

Toch begon het gastland allerminst vlekkeloos. In de eerste inning keek de formatie van Eenhoorn al tegen een 1-0-achterstand aan toen Sun Lingfeng over de thuisplaat mocht hollen. Een slagbeurt later durfden de 5500 toeschouwers alweer langzaam hun helden aan te moedigen, toen Jia Yubing naast de bal greep waardoor Duursma de gelijkmaker liet aantekenen.

Pas in de vierde inning kwam de Oranje-machine goed op gang toen Ivanon Coffie een homerun produceerde: 2-1. Dat betekende het begin voor een mooie honkbalavond.

Geld

Toch mocht China vooraf niet worden onderschat. Sinds het IOC de Olympische Spelen toewees aan Peking zijn de Chinezen driftig hun honkbalvaardigheden gaan verbeteren. "Het land ontwikkelt zich vrij rap", vertelde Eenhoorn vooraf aan het openingsduel. "Geld is daar geen probleem. De faciliteiten zijn prima."

Bondscoach

Twee jaar geleden werd er een heuse profcompetitie opgericht en strikte de Chinese honkbalbond twee Amerikaanse honkbalvedetten om het nationale team te leiden: Jim Lefebvre, voormalig infielder van Los Angeles Dodgers, fungeert tijdens het WK als bondscoach en krijgt daarbij assistentie van Red Sox-veteraan Bruce Hurst.

Die 'transfer' betekende meteen een primeur, want nooit eerder was een Amerikaan benoemd tot bondscoach van een Chinees sportteam. Eind november 2003 sloten de Aziaten ook een akkoord met de Major League Baseball (MLB), waarin de Amerikanen beloofden kennis en ervaring met de Chinezen te delen. Dat die expertise een positieve werking op de Aziaten heeft, bleek in aanloop op het WK.

Italië

Tijdens de Italiaanse Honkbalweek boekte China een historische overwinning op buurland Taiwan. In datzelfde toernooi kreeg de formatie ook Italië op de knieën.

In het Rotterdamse Neptunus-stadion leek China die lijn goed door te trekken toen het op een 1-0-voorsprong kwam. Toen Oranje eenmaal de zenuwen onder controle had, was het Chinese sprookje gauw over.