NEW YORK - De Aziatische tennissers blonken vrijdag uit op de vijfde dag van de US Open. Sania Mirza bereikte als eerste tennisster uit India de laatste zestien bij de vrouwen. De Thai Paradorn Schrichaphan verraste met een zege op de als zesde geplaatste Rus Andrei Davidenko (6-4 7-5 6-3).

Mirza is in eigen land inmiddels al uitgegroeid tot heldin. Ze maakt razendsnel naam in het internationale tennis. Binnen een jaar ging van ze van 326e naar de 42 plaats op de wereldranglijst.

Doel

Een opmars die werd ingezet bij de Australian Open, waar ze als debutante de derde ronde haalde. Daarin werd ze uitgeschakeld door Serena Williams. De trots van Hyderabad won in New York haar derde partij van de Française Marion Bartoli met 7-6 6-4. "Mijn doel was om hier in ieder geval een rondje te winnen en nu heb ik er al drie gewonnen. Ik ben super tevreden", glunderde Mirza.

Paradorn Srichaphan was hard op weg een plaats binnen de internationale tenniselite te verwerven. In 2003 stond de Thai in de toptien van de wereldranglijst, maar hij is inmiddels weggezakt naar de 51e plaats. Hij begon 2005 goed met een finaleplaats in Chennai, maar bij de Australian Open kwam hij niet verder dan de tweede ronde. Op Roland Garros en Wimbledon verdween hij al na een ronde uit het toernooi.

Roddick

In de voorbereidingstoernooien op de US Open liet Srichaphan al zien dat zijn vorm terugkomt. Hij haalde de kwartfinales in Los Angeles en werd in Washington in de halve eindstrijd uitgeschakeld door de latere winnaar Andy Roddick. Tegen de als zesde geplaatste Davidenko kwam hij op de baan in New York nauwelijks in de problemen.

De Rus bereikte op Roland Garros nog de laatste vier, maar had op het hardcourt van Flushing Meadows zijn dag niet. Taylor Dent stemden de Amerikaanse toeschouwers tevreden met zijn zege op de Spanjaard Nicolas Almagro: 6-3 6-2 4-6 7-5. Met Andy Roddick al naar huis is het thuispubliek naarstig op zoek naar nieuwe idolen. Robby Ginepri diende zich donderdag aan, James Blake is helemaal terug na een jaar vol ellende.

Confrontatie

De 25-jarige Blake, die in de buurt (Yonkers) is geboren en in New York is binnengekomen met een wildcard, denderde in de tweede ronde over de Rus Igor Andrejev heen: 6-2 6-2 6-4. Nu wacht Rafael Nadal. Blake ziet uit naar de confrontatie met de jonge Spanjaard, tweede op de plaatsingslijst.

"Hij is een sensatie", zei Blake over zijn volgende opponent. "Ik was zeer van hem onder de indruk op Roland Garros. Maar hier in New York is het misschien toch allemaal een beetje anders. Ik hoop dat ik mijn huidige vorm kan bewaren."

Problemen

Blake behoorde ooit tot de toptwintig, maar zakte terug door veel persoonlijk leed. Mei vorig jaar brak hij in Rome een nekwervel. Een paar maanden later overleed zijn vader. Terug op de baan kreeg Blake tijdelijke verlammingen in het gezicht en visuele problemen.

Toch kwam hij terug, met in de aanloop naar Flushing Meadows de toernooiwinst in New Haven. Daar, en tegen Andrejev, die in anderhalf uur een illusie armer was, kreeg Blake het vertrouwen dat hij zelfs tegen Nadal kansen heeft. Al blijft het 19-jarige Spaanse fenomeen favoriet.

Rust

Ginepri is ook 'hot'. Hij kreeg de fans aan zijn zijde door wraak te nemen op Gilles Muller. En hoe: 6-1 6-1 6-4. De Luxemburger bestond het Roddick uit het toernooi te knikkeren. Daarna was hem amper nog rust gegund.

"Ik heb zoveel telefoontjes gehad. Ik had niet gedacht dat die zege zulke gevolgen zou hebben", zei Muller. Donderdag was hij geen schim van de tennisser die Roddick bedwong.

Agassi

Agassi had alle twintig jaar ervaring nodig om overeind te blijven tegen de Kroatische geweldenaar Ivo Karlovic, 2,08 meter lang en gezegend met een verwoestende service. De 35-jarige Amerikaan, 1,80 met een kwetsbare rug maar ook met acht grandslamtitels op zijn conto, gaf een geweldig lesje retourneren.

Hij bleef bovendien uiterst koel en geduldig. Dat betaalde zich uit in de tiebreaks. Alle drie sets eindigde daarin.