NEC riep zondag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC (2-4) de problemen over zichzelf af. In de eerste helft was de aanval van de Nijmeegse ploeg te nonchalant, na de rust was de verdediging de storende factor. De Limburgers profiteerden optimaal van de geboden ruimte en handhaafden hun ongeslagen status.

De spelers en supporters van NEC keken na afloop woedend naar de arbitrage die binnen vijf minuten bij twee treffers van Cristiano niet reageerde op vermeend buitenspel. Beter had de thuisploeg de aandacht besteed aan het eigen naïeve gedrag. De snelle aanvallers uit Kerkrade weten wel raad met de vrijheid die hen door de eenzijdig aanvallende houding van NEC werd gegund.

Luchtje

"Ik moet de beelden nog terugzien, er was een luchtje van buitenspel. Maar de overwinning van Roda was verdiend", zo toonde de jarige trainer Neeskens zich realist. "We gingen soms te euforisch naar voren en dat moet je juist tegen deze tegenstander niet doen."


NEC
Roda JC

Neeskens' collega Vloet deed een taktische meesterzet door al in de eerste helft Van Mieghem te vervangen door Sonko. De Gambiaan stond niet alleen aan de basis van drie van de vier treffers, hij bracht ook het evenwicht terug in het elftal. Cristiano en Soetaers maakten er ieder twee voor Roda JC. Na de 2-3 van de Braziliaan, het breekpunt van de wedstrijd, leidden de Nijmeegse frustraties tot een korte doch hevige vechtpartij. Scheidsrechter Van Dijk zag het aan, maar hield wonderbaarlijk genoeg de rode kaarten op zak.

Donderspeech

Roda JC handhaafde zich door de zege in Nijmegen in de subtop. De ploeg, vorig seizoen zo vaak in de problemen, heeft door de komst van de Brazilianen Sergio en Cristiano aan inventiviteit gewonnen. "We hebben goede aanvallers, die kunnen onze problemen in de verdediging compenseren", aldus Vloet wiens donderspeech in de rust niet zonder gevolgen bleef. "We hebben vandaag voor het eerst dit seizoen echt goed gevoetbald."

De Graafschap onderuit

De Graafschap leed zondag een nederlaag op eigen veld. Het verliest tegen AZ (1-2) was na het verlies bij FC Utrecht (4-0) al de tweede binnen een week. De ploeg van trainer Bosz staat daardoor nu al in de bedreigde regionen.

Weggetikt

De Graafschap kwam zondag volkomen tegen de verhoudingen in op voorsprong. De ploeg werd weggetikt door de Alkmaarders die kans op kans creëerden. Met name de hoekschoppen van rechts van Barry van Galen zorgden voor paniek in de defensie. Tot vier keer toe had de thuisclub geen antwoord op de indraaiende voorzetten, maar de enige uitblinker aan Doetinchemse kant, doelman Jurgen Wevers, stond succes in de weg.

De eerste de beste tegenstoot was wel raak. Uit een korte combinatie met Valejev kwam Culina vrij voor Moens. De Australiër maakte geen fout: 1-0. Kort voor rust kwam
AZ

Daarmee bekroonde de Winterswijker niet alleen zijn 26ste verjaardag, maar ook zijn rentree op de Vijverberg, waar hij als voetballer groot werd. Op slag van rust ontweek Van Galen uitstekend de buitenspelval. Vervolgens schoof hij de bal simpel in het doel: 1-2.

Met het inbrengen van publiekslieveling Hans van de Haar voor John van den Brom kreeg
De Graafschap