BELGRADO - Voor de Nederlandse volleybalmannen is de Europese titelstrijd in Belgrado vrijdag begonnen met een pijnlijke nederlaag. Griekenland, zeker geen hoogvlieger, was in vijf sets te sterk tegen het veel te wisselvallig opererende gezelschap van bondscoach Harry Brokking.

De Griekse bondscoach Charitonidis wilde zijn collega na afloop een hart onder de riem steken. "We zullen in de toekomst nog veel van dit jonge team horen", meende hij. De bijval kon Brokking wel waarderen.

"Blij dat iemand anders het eens zegt. Deze ploeg kan een heel aardig niveau halen maar er moet regelmaat inkomen. We moeten nu maar tegen Frankrijk en Tsjechië laten zien dat we gegroeid zijn ten opzichte van die landen."

Doelstelling

Beide teams treft Oranje dit weekeinde in poule B van het toernooi dat is verdeeld over Italië en Servië & Montenegro. De kans dat Oranje het finale-weekeinde in Rome haalt was al te verwaarlozen. Het bereiken van Brokkings doelstelling, een plaats bij de beste drie in de poule en daaraan gekoppeld kwalificatie voor het volgende EK, wordt er na de nederlaag tegen de Grieken ook niet eenvoudiger op.

Maatregelen

Brokking moest vrijdagmiddag in een prachtige maar vrijwel lege Beogradska Arena - de Serven speelden pas 's avonds - al in de eerste set maatregelen nemen. Bij een 22-15-achterstand kon spelverdeler Dirk-Jan van Gendt het veld ruimen voor Kars van Tarel.

Brokking: "Ik heb lang getwijfeld met welke spelverdeler ik zou beginnen. Ik vond het niet eerlijk ten opzichte van Dirk-Jan om Kars na één goed oefenduel tegen de Serven de voorkeur te geven. Dat heb ik ze ook uitgelegd."

Weggepoetst

Voor Van Gendt was de wissel pijnlijk omdat hij na vier jaar bank zitten achter Nico Freriks eindelijk begon als basisspeler. "Kars bracht meer body in de ploeg, we leken het duel onder controle te krijgen", keek Brokking terug. Na drie sets (20-25 25-15 25-23) had Nederland de zwakke opening ook weggepoetst. Maar in plaats van de partij in hetzelfde tempo uit te spelen zakte de ploeg weer in.

"Met name de blokkering klopte niet", had Brokking geconstateerd. "Robert Horstink slaagde er geen moment in hun nummer elf (Roumeliotis) af te stoppen. Hij bleef punten scoren."

Vermoorden

Oranje verloor (21-25) de vierde set, Brokking schoof wat in zijn opstelling zodat Marko Klok de blokkering van de gevaarlijke Roumeliotis (22 punten) op zich nam, maar het verzet was eigenlijk al gebroken: 11-15. "De wedstrijd glipte ons gewoon uit de vingers. Niet alleen blokkerend, ook in de passing werd het minder en minder. Bij een 2-1-voorsprong moet je een tegenstander kunnen vermoorden. Dat moet deze ploeg nog leren", zei de bondscoach.

Het resultaat verpestte voor Van Tarel de tevredenheid over zijn alleszins verdienstelijke optreden. "Aan Kars heeft het niet gelegen", meende Brokking terecht. "Maar wat heb ik daaraan", mompelde de spelverdeler van Piet Zoomers/Dynamo. "Dit zijn de wedstrijden die je moet winnen."