Ricardo Zonta sloot de eerste dag van het Italiaanse Grand Prix weekend als snelste rijder af. De Toyota-testrijder was net iets sneller dan de McLarens van Juan-Pablo Montoya, Kimi Raïkkönen en Pedro De la Rosa.

Net als tijdens de vorige Grand Prix was Ricardo Zonta dus alweer de snelste rijder op vrijdag. Met zijn 1:20.531 was hij ruim een seconde sneller dan de drie McLarens. Die bleken op de eerste dag overigens maar net iets sneller te zijn dan de Williams-wagens van Mark Webber en Nick Heidfeld. Benieuwd of zij dat tempo de rest van het weekend kunnen evenaren. Bij Renault hopen ze ongetwijfeld dat dit niet het geval is.

WK-leider Fernando Alonso en teamgenoot Giancarlo Fisichella kwamen immers niet verder dan de negende en tiende plaats. Nu hoeft Alonso niet noodzakelijk races meer te winnen, maar om zijn eerste wereldtitel veilig te stellen zijn podiumplaatsen toch aangeraden. Als de Spanjaard dit weekend voor Michael Schumacher weet te eindigen, is de Duitser overigens officieel zijn wereldtitel kwijt.

Het weekend van de wereldkampioen begon alvast niet te best. Hij raakte niet verder dan de twaalfde tijd en ging ook nog van de baan met zijn Ferrari. Gelukkig bleef hij daarbij ongedeerd. Teamgenoot Barrichello raakte overigens ook al niet verder dan de zestiende tijd. Geen prestatie waar de vele Ferrari-fans blij mee zijn.

Bij Minardi toonde Robert Doornbos zich deze keer de snelste rijder. De Rotterdammer was net iets sneller dan zijn teamgenoot Christijan Albers. Ze sloten hun eerste dag af op de 22ste en 23ste positie.