GIFU - De Nederlandse roeiploeg bij de WK op de Nagara in het Japanse Gifu heeft in het weekeinde vijf finalisten. Vier van de vijf zijn kansrijk voor de medailles, sommigen zelfs voor goud. Het is wel lang geleden dat Oranje kampioenen vierde in de officiële wereldtitelstrijd: vier-zonder-stuurvrouw (Elien Meijer, Rita de Jong, Femke Boelen en Muriel van Schilfgaarde) in Indianapolis 1994. In 1996 werd de Holland Acht in Atlanta olympisch kampioen. Dat goud telde zelfs meer dan een 'gewone' wereldtitel.

Het zwaartepunt ligt voor Nederland in Gifu op de zaterdag, dan varen de lichtgewicht skiffeurs Marit van Eupen en Gerard van der Linden en het vlaggenschip vier-zonder-stuurman Geert Cirkel, Jan Willem Gabriels, Matthijs Vellenga en Gijs Vermeulen. De reuzen van Oranje hebben openlijk uitgesproken in warm Japan de wereldtitel te willen veroveren.

Zondag komen de dubbelvier vrouwen lichtgewicht en de vrouwenacht op de Nagara voor hun finale. De vier is een talentvol, maar piepjong en onervaren team dat nog niet tot de medaillekandidaten wordt gerekend.

Vrouwenacht

De vrouwenacht is wel zeer kansrijk. Met Roemenië als favoriet en Verenigde Staten en Nederland als outsider is goud evenzeer mogelijk als zilver of brons. ,,We gaan zeker voor een medaille maar hebben geen idee wat het zal worden'', keek Hurnet Dekkers vooruit.

Twee-zonder-stuurman

De twee-zonder-stuurman lichtgewicht Wolter Blankert en Paul Drewes heeft vrijdag nog geprobeerd het aantal Nederlandse finalisten op zes te brengen. De startende reserves van de gesneefde lichte vier-zonder eindigden als vijfde in de halve finale. Ze probeerden op de eerste kilometer iets te forceren, maar bleken halverwege toch maar vierde te liggen achter de Denen, Spanjaarden en Serviërs. Daar gaven ze het op. Blankert en Drewes hadden de halve finale via de herkansingen moeten bevechten.