NEW YORK - Nestor Andre Agassi mag zich verheugen op veel bijval van het thuispubliek en donderdag in de tweede ronde van de 125e US Open kon hij dat goed gebruiken. Tegenstander Ivo Karlovic bestookte de 35-jarige met liefst dertig aces op zoek naar setwinst. Tevergeefs.

De tweevoudig winnaar van Flushing Meadows (1994 en 1999) weerstond alle aanvallen van zijn 26-jarige tegenstrever. Hij won de partij zelfs in drie sets, maar dan wel telkens met de hakken over de sloot: 7-6 7-6 7-6. De Kroaat, 78e op de wereldranglijst, ontbeerde de kwaliteit die zijn tegenstander een tennisleven lang had. Hij verlaat het toernooi in de wetenschap de eerste twee ronden de koning van de aces te zijn geweest. Hij sloeg er 62.

De als zevende geplaatste Agassi mag het in de derde ronde van alweer zijn negentiende US Open nog eens proberen. Hij speelt dan tegen de winnaar van de partij tussen de Tsjech Tomas Berdych en de Braziliaan Ricardo Mello.

Publiek

Het thuispubliek had het donderdag sowieso prima naar de zin. Daar gaf ook de partij tussen landgenoot Robby Ginepri en Gilles Muller aanleiding toe. De Luxemburger was in de eerste ronde verantwoordelijk geweest voor de uitschakeling van favoriet Andy Roddick. De doodkalme Muller werd donderdag echter gedegradeerd van hoogvlieger tot eendagsvlieg. De 22-jarige Ginepri nam wraak namens de Verenigde Staten en deed dat in recordtempo en met verbluffend gemak: 6-1 6-1 6-4.

Een andere jonge Amerikaan, Brian Baker (20), die in de eerste ronde de Argentijn Gaston Gaudio uit het toernooi mikte, ging er nu zelf af. Xavier Malisse kende geen pardon met de jonge reputatie van de nummer 195 van de wereld. De Belg won met 6-7 6-2 6-3 6-4.