MONZA - De Braziliaan Felipe Massa wordt bij de volgende Grand Prix, over twee weken in Indianapolis, tien plaatsen achteruitgeschoven op de startgrid van de Formule 1. Officials van de internationale automobielfederatie FIA namen deze maatregel, omdat de Sauber-coureur zondag in de Grand Prix van Italië een ongeval had veroorzaakt.

In de vijftiende ronde veroorzaakte de 21-jarige Braziliaan een botsing met de Spanjaard Pedro De la Rosa (Jaguar), waarna ze beiden de wedstrijd moesten verlaten.

De officials hoorden de uitleg van de betrokkenen aan en bestudeerden de videobeelden, waarna ze de beslissing namen om Massa, volgens een nieuwe paragraaf in het reglement, tien plaatsen achteruit te schuiven op de startgrid van de Grote Prijs van de Verenigde Staten, op 29 september in Indianapolis.

Het Zwitserse team van Massa, Sauber, tekent geen beroep aan tegen deze voor het eerst genomen maatregel. "Ik vind deze straf veel te hoog. Maar het heeft geen zin om daartegen te protesteren", aldus teambaas Peter Sauber.