LEIPZIG - Bondscoach Roelant Oltmans had donderdag na de zege op Spanje (2-1) heel wat uit te leggen aan bondsvoorzitter André Bolhuis. De oud-international liet bij aankomst in Leipzig, waar het EK voor mannen de beslissende fase ingaat, weten "geschrokken" te zijn van de gebeurtenissen in Leipzig en de berichtgeving daarover in de Nederlandse media.

"Zo willen we het hockey niet voor het voetlicht brengen", zei Bolhuis. "We willen onze sport breed uitdragen. Dat is een belangrijke doelstelling van het bestuur. De spelers willen zichzelf ook graag presenteren aan een groot publiek. Dan zullen zij daarvan de consequenties moeten aanvaarden."

Bolhuis wees het nachtelijke terrasbezoek, met bierconsumptie, van een aantal internationals op de tweede EK-dag categorisch af. "Hoe je het wendt of keert, dat valt niet goed te praten. Je kunt dit niet maken als je als topsporter serieus genomen wilt worden. Dat was de eerste fout in Leipzig."

Schreeuwerige rel

Dat de geplaagde bondscoach Oltmans een dag later een deel van de pers de schuld gaf voor de schreeuwerige rel tijdens een emotionele persconferentie noemde Bolhuis de tweede fout. "Je moet de zaken niet omdraaien. Als er bij jezelf iets mis gaat, kun je niet de fout neerleggen bij een ander. Je moet de pers ook nooit gaan zeggen wat ze moeten gaan schrijven. Iedereen moet vooral in zijn eigen rol blijven en niet de rol van een ander gaan vervullen. Dat heb ik wel geleerd in mijn jaren als chef de mission van het NOCNSF."

Erg gespannen

Dat Oltmans zichzelf tijdens zijn gedenkwaardige persconferentie een aantal keer ernstig vergat ("Jullie vreten van het hockey!") vond Bolhuis eveneens een fout. "Ik denk dat Roelant erg gespannen was. Anders kan ik het niet uitleggen. Hij zou hier toch tegen bestand moeten zijn. We moeten voorkomen dat het weer gebeurt. Ik kan me niet voorstellen dat Roelant blij terugkijkt op zijn eigen optreden."

Dat zag Bolhuis toch verkeerd. Met de bondsvoorzitter als aandachtige toehoorder in de perszaal liet Oltmans luid en duidelijk weten geen enkele spijt te hebben van zijn uitbarstingen. "Absoluut niet. Ik sta er nog steeds helemaal achter. Ik vond het volledig terecht."