NOORDWIJK - Met Robin van Persie waarschijnlijk als vervanger voor de nog niet herstelde Arjen Robben begint het Nederlands elftal zaterdagavond aan de eerste van vier resterende hindernissen op weg naar het WK in Duitsland. Na drie goede invalbeurten mag de 22-jarige speler tegen Armenië vermoedelijk voor het eerst vanaf het beginsignaal in de nationale ploeg laten zien waar tot hij allemaal toe in staat is.

Zoals gebruikelijk maakt Marco van Basten de opstelling van zijn ploeg pas op de wedstrijddag kenbaar aan zijn spelers. Ook in de aanloop van het duel met Armenië, samen met Barbados nummer 120 van de FIFA-ranglijst, geeft de bondscoach zijn favoriete elf niet prijs.

Linksbuiten Arjen Robben heeft echter nog steeds last van zijn enkel. Hij trainde ook donderdag nog apart van de groep. De kans lijkt daardoor klein dat de speler van Chelsea tegen Armenië kan beginnen.

Prima vervanger

Van Basten heeft ook geen enkele reden om risico met de blessuregevoelige Robben te nemen. Hij heeft met Van Persie namelijk een prima vervanger voor handen. Met enkele fraaie dribbels, prachtige schoten en mooie combinaties was de speler van Arsenal de afgelopen week de smaakmaker op de trainingen van Oranje.

"Robin is inderdaad heel goed bezig", vond ook Van Basten. "Hij is nu al drie keer goed ingevallen. We zien dat hij steeds beter wordt. Dat bewijst hij bij Arsenal en bij ons. Daar zijn we heel blij om. We kunnen hem namelijk goed gebruiken."

Van Basten

Het kan bijna niet anders of Van Persie is ook uiterst content met een bondscoach als Van Basten. Zoals Guus Hiddink acht jaar geleden Patrick Kluiver bleef steunen, zo schaarde Van Basten zich de afgelopen maand pal achter Van Persie.

Tegen de aanvaller loopt nog steeds een politie-onderzoek vanwege verdenking van verkrachting. In afwachting van het resultaat bleef Van Basten de aanvaller selecteren. Hij beschermde hem en vond het een goed idee dat Van Persie even niet met de media praat.

Vaderfiguren

De aanvaller van Arsenal gedijt goed onder dergelijke vaderfiguren. Bij Feyenoord miste hij het vertrouwen van Van Marwijk. Hij verliet De Kuip via de achterdeur maar bloeide op onder Arsenal-trainer Wenger die zich nadrukkelijk met Van Persie bezig houdt.

Praten met de media doet hij binnenkort weer. Als het maar alleen over voetbal gaat. Spreken met zijn voeten gaat Van Persie deze week bij Oranje uitstekend af. "En daarom zou het zo maar eens kunnen dat Robin mag beginnen", hulde Van Basten zich nog even in nevelen.

Het afsluitende partijtje op de training verraadde donderdag echter al de bedoelingen van de bondscoach. Van der Sar kreeg hulp van de verdedigers Kromkamp, Boulahrouz, Opdam en de van een blessure genezen Van Bronckhorst. Net als de laatste interland tegen de Duitsers vormden Landzaat, Maduro en Cocu het middenveld. Van Nistelrooij werd geflankeerd door vleugelspitsen Kuijt en Van Persie.