LEIPZIG - De Nederlandse hockeyers hebben donderdag de eindzege in groep B behaald bij het Europees kampioenschap in Leipzig. Oranje won ook de derde en afsluitende wedstrijd tegen concurrent Spanje: 2-1. De neven Matthijs en Ronald Brouwer maakten de Nederlandse doelpunten.

De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans speelt zaterdag in de halve finales tegen België of Engeland. Spanje speelt tegen titelhouder en wereldkampioen Duitsland, de nummer 1 van groep A. Nederland en Spanje waren vooraf al zeker van een plaats in de halve eindstrijd. Oranje moest winnen om op de eerste plaats in de groep te belanden, Spanje had voldoende aan een gelijkspel.

Beide ploegen speelden vorig jaar december in de finale van de Champions Trophy in Lahore voor de laatste keer tegen elkaar. De ploeg van de Nederlander Maurits Hendriks, oud-bondscoach van Oranje, won dat duel met 4-2.

Zware wedstrijd

"Het was een zware wedstrijd, zoals altijd tegen Spanje", liet een zichtbaar opgeluchte Oltmans weten. "De laatste jaren is er weinig tot geen krachtsverschil tussen beide teams. Dat bleek eens te meer in deze wedstrijd. Ik vind dat we verdiend hebben gewonnen."

Schouderklopje

Oltmans gaf zijn ploeg een compliment, het eerste schouderklopje dat hij deze roerige EK-week aan zijn spelers uitdeelde. "We hebben heel goed verdedigd, we hadden het middenveld onder controle en dwongen aanvallend voldoende kansen en strafcorners af. Helaas hebben we opnieuw te weinig rendement gehaald uit onze strafcorner."

Hobbelig veld

De treffers van Matthijs (21e minuut, 1-0) en Ronald Brouwer (zestigste minuut, 2-1) vielen uit korte hoekslagen waarvan de uitvoering lang niet optimaal was. Oranje had vooral veel moeite met het stoppen van de bal. Oltmans gaf het trage, droge en hobbelige veld deels de schuld van de mislukte corners. In de beginfase sleepte specialist Taeke Taekema twee korte hoekslagen op identieke wijze op de lat.

Nachtelijke terrasbezoek

Oltmans wilde graag benadrukken dat de hoogopgelopen rel over het nachtelijke terrasbezoek van enkele internationals geen enkele rol had gespeeld in de voorspoedige afloop van de wedstrijd tegen Spanje. "Tegen zo'n ploeg hebben wij echt geen externe motivatie nodig", doceerde hij. "Dit was een mooie wedstrijd om ons niveau hier in Leipzig aanzienlijk te verhogen. Daarin zijn we als team geslaagd."