AMSTERDAM - Ahmed Hossam heeft zijn uitspraken over een naderend vertrek bij Ajax zondag ondoordacht en onverantwoord genoemd. In een gesprek met technisch directeur Leo Beenhakker en trainer Ronald Koeman heeft hij zijn excuses aangeboden. Bij aanvang van de training vroeg hij tevens om vergiffenis bij zijn ploeggenoten.
Ajax

"Het gesprek verliep aanvankelijk moeizaam", legde Koeman op de NOS-radio uit. "Mido leek niet te beseffen wat hij allemaal had gezegd. Nadat we hem dat hadden duidelijk gemaakt, klaarde de sfeer op. Toch kunnen we niet zomaar overgaan tot de orde van de dag. Daarvoor is er te veel gebeurd en gezegd."

De club legde de 19-jarige Egyptenaar een geldboete op. De aanvaller maakt ook geen deel uit van de selectie van de Amsterdammers voor het duel in de Champions League dinsdag met Olympique Lyon. Mido keert wellicht woensdag terug bij de A-selectie. "Hij volgt voorlopig het programma van Jong Ajax", zei Koeman. "Het ligt aan hem of dat een kwestie van dagen of weken of nog langer wordt."

Woedend

Koeman verwijderde de spits zaterdag uit de selectie voor het competitieduel met FC Zwolle. De trainer was woedend over de uitspraken die de spits vrijdag tegen een verslaggever van de Amsterdamse televisiezender AT5 deed. Mido was boos dat hij tegen FC Zwolle op de bank moest beginnen en beloofde plechtig dat hij Ajax in de winterstop ging verlaten.

"Mido vindt zichzelf kennelijk belangrijker dan de club", merkte Koeman zaterdagavond na de zege op FC Zwolle (2-0) nuchter op. "Ik wil alleen werken met spelers die graag bij Ajax willen voetballen. Zo niet, dan mag hij wat mij betreft onmiddellijk vertrekken. Maar ik moet ook aan de belangen van Ajax denken. Mido moet nog wel het nodige geld opbrengen."

Hossam bood zondag op aandrang van Ajax zijn excuses aan. Volgens hem waren zijn opmerkingen ingegeven door een vlaag van grote sportieve teleurstelling. "Het vak van voetbaltrainer wordt steeds gecompliceerder", verzuchtte Koeman. "Je moet tegenwoordig een halve psycholoog zijn om alles in goede banen te leiden."

/SPORTAjacied Hossam voelt zich gekrenkt en wil weg