NEW YORK - Het verschil op de wereldranglijst is enorm. Op de baan ging het in het duel tussen de 'youngsters' Rafael Nadal en Scoville Jenkins slechts om kleine details. De Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst plaatste zich na een zwaar gevecht (6-4 7-5 6-4) voor de eerste keer voor de derde ronde van de US Open.

"Ik heb 100 procent moeten geven. Hij speelde erg goed", gaf de winnaar van negen toernooien dit jaar toch credits aan zijn iets jongere Amerikaanse opponent. Het duel werd een uur vertraagd door de regen. Daarnaast had de wind vrij spel op de baan.

Nadal

Nadal is met zijn 19 jaar al een grote in de tenniswereld. Hij won dit jaar de Open Franse titeltitelstrijd, maar heeft inmiddels meer in zijn mars dan alleen goed tennis op gravel. De Spanjaard haalde op het hardcourt van Miami de finale en wist op dezelfde ondergrond zelfs te winnen in Montreal. "Ik weet wel dat elke wedstrijd voor mij op hardcourt moeilijk is. Ik kan ook zo maar een partij verliezen."

Jenkins

Voor Nadal is het bereiken van de derde ronde in New York een primeur. Voor Jenkins, op de wereldranglijst 350 plaatsen lager dan de vedette, was de tweede ronde dat al. Het was woensdagavond pas zijn derde partij op een grandslamtoernooi. Hij acteerde pas op vijf toernooien van de ATP. In New York kwam hij binnen op een wild card.

In elke set slaagde Jenkins, die in de eerste ronde de Zwitser George Bastl versloeg, er in druk uit te oefenen op zijn tegenstander. De eerste set was in 40 minuten voor Nadal (6-4). In de tweede sloeg Jenkins op 4-4 twee breekpunten weg. Twee games later verloor hij zijn zelfbeheersing na een dubieuze beslissing van een lijnrechter, gevolgd door een dubbele fout, een mislukte volley en een bal in het net.

Moeilijk

Uiteindelijk was de Spaanse tiener is iets sterker. "Het was echt moeilijk voor me", gaf Nadal daarna toe. "Jenkins gaat een mooie toekomst tegemoet." Nadal moet het in de volgende ronde opnemen tegen de winnaar van het duel tussen de Amerikaan James Blake en de Rus Igor Andrejev.

De geplaatste spelers op Flushing Meadow hadden woensdag weliswaar last van de draaiende wind op de banen, maar bleven wel overeind. Bij de vrouwen gingen Maria Sharapova, Venus en Serena Williams en Kim Clijsters door naar de derde ronde. Ze stonden geen set af.

Sharapova

De als eerste geplaatste Sharapova gunde haar tegenstandster Dally Randriantefy slechts één game. Bij de mannen rekende Lleyton Hewitt in zijn eerste duel snel af met de Spaanse routinier Albert Costa. Hewitt stond slechts vier games af.