GIFU - De vier-zonder-stuurman is hét nummer van de Britten. Met giganten als Steve Redgrave en Matthew Pinsent in de boot won Groot-Brittannië de olympische titels in Sydney en Athene met tussendoor verscheidene wereldtitels en wereldbekers. Hoewel ze in een compleet nieuwe samenstelling roeien, zijn de Britten bij de WK op de Nagara in Japan opnieuw de grote favoriet voor het goud.

Omdat de voorwedstrijden en halve finale voortreffelijk gingen, organiseerden zij voor zaterdagavond alvast een feestje. De Nederlandse vier wil de viering verpesten. "Wat zou het heerlijk zijn om dat feestje te verpesten. Liggen die jongens 's avond te huilen in hun bedje", sprak Jan Willem Gabriels na de indrukwekkende halve finale met Geert Cirkel, Matthijs Vellenga en Gijs Vermeulen in de Nederlandse vier-zonder-stuurman.

Weergaloos

De Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië, Tsjechië en Duitsland (in die volgorde) kregen er ongenadig van langs. Oranje kon na de weergaloze start, die een bootlengte voorsprong opleverde, gecontroleerd naar het einde varen en was vrijwel even snel als de Britten, die in de andere halve finale flink moesten vechten voor de overwinning op Canada en Denemarken: 5.46,33 tegen 5.45,46.

Kinderspel

Gabriels: "Geert Cirkel zou zeggen: 'Het was kinderspel.' We schoven gemakkelijk uit het veld. We vroegen ons af hoe dat kon en wisten niet wat er met de Amerikanen aan de hand was. Wij gingen hard, we zijn in het toernooi steeds beter geworden. Zaterdag moet het gebeuren."

Coach Mark Emke leunde in de Nederlandse tent aan de weer snikhete boorden van de Nagara in Gifu tevreden achterover. "De finale halen ging veel gemakkelijker dan ik had gedacht. De finale wordt trouwens een heel andere wedstrijd, daar moeten we wel op rekenen."

Van Eupen

De indrukwekkende vier-zonder bracht het aantal finaleplaatsen bij de WK voor Nederland op vijf. Na de vrouwenacht en de lichte dubbelvier eerder in de week veroverden de lichtgewichtskiffeurs Marit van Eupen en Gerard van der Linden, beiden van de 120 jaar oude Amsterdamse studentenvereniging Nereus, donderdag een plaats in de eindstrijd.

De 35-jarige Van Eupen voer op het licht golvende water een bekeken race die zij won tegen de Française Benedicte Luzuy en de Britse Jo Hammond. "De baan was een beetje knobbelig, dus moest ik het blad bij iedere haal zo lang mogelijk in het water houden. Het bootje moet blijven lopen. Ik voer op 95 procent. Het plan werkte." Van Eupen won onlangs de Rotsee Regatta in Luzern. Velen zagen in haar de toekomstige wereldkampioen. "Ik wil graag winnen. Een WK-medaille heb ik nog niet, maar het past niet bij mij om te zeggen dat wel even goud ga pakken."

Gerard van der Linden eindigde 'slechts' als tweede, doordat hij zijn start verknalde. Hij moest daardoor de Zwitser Tim Eichmann voor laten gaan, maar zat er na een felle sprint wel dichtbij. "De starter legde mijn bootje steeds scheef. Zoiets overkomt je af en toe een keer. In de finale moet het beter. Ik ben hiernaartoe gekomen om een medaille te winnen."

Hamburger

Voor jeugdwereldkampioen Sjoerd Hamburger is geen eremetaal meer mogelijk in Gifu. De 2,04 meter lange en 97 kilo zware skiffeur van Orca eindigde in een bloedstollende race als vierde in de halve finale. De Noor Olaf Tufte, olympisch kampioen en titelverdediger, won in het wereldrecord van 6.29,65 voor de Belg Tim Maeyens en de Duitse oud-wereldkampioen Marcel Hacker.

Hamburger kwam 0,41 seconde te kort voor de finale. Met zijn Nederlandse record in 6.32,63 zat hij er dichtbij. "Ik heb mijzelf een hand gegeven", zei Hamburger achteraf. "Ik skiff pas het tweede jaar. Als ik acht seconden van de beste af zou zitten, zou ik al tevreden zijn. Het waren er nu maar drie."