Sifan Hassan is er zondag niet in geslaagd het wereldrecord op de halve marathon te verbeteren. De Nederlandse atlete liep in Berlijn de 21,1 kilometer in 1.05.45.

Met die tijd kwam Hassan niet in de buurt van de recordtijd van de Keniaanse Joyciline Jepkosgei, die in oktober 2017 in Valencia 1.04.51 noteerde.

Hassan was ook langzamer dan haar eigen Europese record van 1.05.15. Die tijd liep ze vorig jaar oktober in Kopenhagen bij haar eerste serieuze poging op de halve marathon.

Het verbeteren van het wereldrecord was wel het doel van Hassan in Berlijn. De geboren Ethiopische sloeg eind maart de WK veldlopen over om zich volledig te richten op de wedstrijd in de Duitse hoofdstad.

Aanvankelijk ging het nog goed met Hassan. Ze lag halverwege redelijk op schema, maar in het tweede deel van de wedstrijd raakte ze echter steeds verder achter op de wereldrecordtijd.

"Ik voelde me erg goed vooraf en bij de start, maar ik merkte dat ik het tempo miste", stelde Hassan. "Ik had niet dezelfde snelheid als vorig jaar in Kopenhagen. Mijn benen voelden goed en conditioneel was er ook geen probleem. Het gaat hier wel over wereldrecord tempo, dat is niet niks."

Hassan richt zich nu weer op de baan

De 26-jarige Hassan gaat zich nu weer richten op de baan. De 5.000 en 10.000 meter worden haar afstanden komende zomer, met de WK in Doha als hoogtepunt van het seizoen. Twee jaar geleden, op de WK in Londen, pakte Hassan brons op de 5 kilometer.

Hassan loopt ook de FBK Games in juni, waar ze haar Europees record van 14.22,34 op de 5.000 meter wil aanscherpen.