De Oranjevrouwen beginnen vrijdagavond in De GelreDome met Sari van Veenendaal in de basis aan de oefenwedstrijd tegen Mexico. Ook Jill Roord en Shanice van de Sanden mogen starten.

Van Veenendaal krijgt op doel de voorkeur boven Loes Geurts. De keepster van Arsenal was vorig jaar nog captain van Oranje, maar verloor eind vorig jaar in de play-offs om een WK-ticket haar basisplaats ten faveure van Geurts. Nu kiest bondscoach Sarina Wiegman dus toch weer voor Van Veenendaal.

Roord, die speelt voor Bayern München, begint op het middenveld en daardoor zit Jackie Groenen op de bank. De 24-jarige Groenen is normaal gesproken basisspeelster, maar is nu pas net terug van een blessure.

Ook Van de Sanden is net hersteld van een kwetsuur, maar zij krijgt wel meteen een basisplaats van Wiegman. Vivianne Miedema en Lieke Martens completeren de voorhoede, terwijl Lineth Beerensteyn op de bank zit.

Het middenveld van Oranje bestaat naast Roord uit Sherida Spitse en Daniëlle van de Donk en achterin kiest Wiegman zoals verwacht voor Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Dominique Bloodworth en Kika van Es.

Spitse gehuldigd als recordinternational

Overigens wordt het een bijzondere avond voor Spitse, want de ervaren speelster van het Noorse Valeranga wordt voorafgaand aan de wedstrijd gehuldigd omdat ze sinds kort recordinternational is.

De 28-jarige Spitse speelde tegen Spanje op de Algarve Cup haar 157e interland, waarmee ze Annemieke Kiesel-Griffioen (156) passeerde.

Ook de 26-jarige Martens wordt vooraf gehuldigd. De aanvaller van FC Barcelona, die in 2011 debuteerde in Oranje, speelde op de Algarve Cup haar honderdste interland.

Nederland speelt dinsdag tegen Chili

Nederland tegen Mexico begint vrijdagavond om 20.00 uur in De GelreDome. Dinsdag oefent Oranje nogmaals en dan is Chili de tegenstander in het AFAS Stadion in Alkmaar. Beide wedstrijden staan in het teken van de voorbereiding op het WK in Frankrijk, dat op 7 juni van start gaat.

De ploeg van Wiegman is op het WK ingedeeld in groep E en speelt tegen Nieuw-Zeeland (dinsdag 11 juni, 15.00 uur), Kameroen (zaterdag 15 juni, 15.00 uur) en Canada (donderdag 20 juni, 18.00 uur). De nummers één en twee en de vier beste nummers drie van de zes poules plaatsen zich voor de knock-outfase.

Mexico, dat 26e staat op de FIFA-ranking, heeft zich niet geplaatst voor het WK.

Opstelling Oranje: Van Veenendaal; Van Lunteren, Dekker, Bloodworth en Van Es; Roord, Van de Donk en Spitse; Van de Sanden, Miedema en Martens.