Adrie Poldervaart vertrekt per direct bij Excelsior. De trainer heeft donderdag zijn contract ingeleverd, omdat hij denkt dat dit het beste is voor de club die strijdt tegen degradatie.

"De reden is dat ik de groep naar mijn idee en gevoel niet meer kan raken", zegt Poldervaart in een reactie op de website van Excelsior. "Het clubbelang staat nu voorop en daarom heb ik besloten om mijn contract in te leveren. Excelsior is het belangrijkste."

Het vertrek van Poldervaart komt een dag na de 1-2-thuisnederlaag van Excelsior tegen hekkensluiter NAC Breda. De Kralingers, die vijftiende staan in de Eredivisie, zagen de voorsprong op de Brabanders slinken tot vijf punten.

Excelsior staat nog wel op de veilige vijftiende plaats, maar zal in de laatste weken van het seizoen flink aan de bak moeten om niet te degraderen.

Het is nog niet duidelijk wie zaterdag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen op de bank zit als vervanger van Poldervaart. De trainingen worden voorlopig geleid door assistent-trainer André Hoekstra en de rest van de staf, maar de club gaat zo snel mogelijk op zoek naar een oplossing voor de rest van het seizoen.

Assistent-trainer André Hoekstra (links) leidt voorlopig de trainingen van Excelsior. (Foto: Pro Shots)

'Ik ga de komende tijd goed nadenken'

Poldervaart was bij Excelsior bezig aan zijn eerste jaar als hoofdtrainer in het betaalde voetbal. De afgelopen jaren was hij al als fysiotherapeut in dienst bij Excelsior en daarnaast was hij als coach succesvol bij diverse clubs in het amateurvoetbal.

Die lijn leek de 48-jarige Poldervaart door te trekken bij Excelsior, maar na de winter presteert de ploeg minder goed. De laatste vijf wedstrijden werden allemaal verloren en dat zorgde voor twijfel bij de trainer.

"Qua inzet en beleving kan ik mijzelf geen verwijten maken, over de keuzes die ik gemaakt heb gedurende het seizoen ga ik de komende tijd nog maar eens goed nadenken."

Teleurstelling bij Excelsior na de nederlaag tegen NAC. (Foto: VI Images)

'Het is een persoonlijk drama voor Adrie'

De beslissing van Poldervaart lijkt als een verrassing te komen voor de clubleiding, maar algemeen directeur Ferry de Haan respecteert het besluit. "Het tekent hem dat hij deze keuze in het belang van Excelsior heeft gemaakt", vindt De Haan.

"Wij vinden dit vooral ook een persoonlijk drama voor Adrie. Ik ga ervan uit dat een ieder beseft dat het niet kan zoals we gisteren voor de dag kwamen en dat het echt anders moet, als wij in de Eredivisie willen blijven."

FC Groningen-Excelsior begint zaterdag om 19.45 uur in het Hitachi Capital Mobility Stadion. De Rotterdamse club speelt daarna nog thuis tegen Willem II en AZ en uit tegen Ajax, ADO Den Haag en Heracles Almelo.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie