GIFU - Met de wind tijdelijk in de richting van de gunstige stroming op de rivier Nagara van Gifu zijn dinsdag bij de wereldkampioenschappen roeien twee wereldrecords gesneuveld. Kort na de eerste tien races ging de wind liggen en stokte de recordregen.

De Denen Bo Helleberg en Thomas Ebert haalden vijf seconden af van het drie jaar oude record in de twee-zonder-stuurman van de Chilenen Yantani en Cerda: 6.24,75 tegen 6.29,97 uit Sevilla 2002. In de dubbelvier vrouwen lichtgewicht zetten de Canadese roeisters Tracy Cameron, Mara Jones, Elizabeth Urbach en Melanie Kok het wereldrecord op 6.21,97. Het oude was met 6.29,55 in handen van Australië, eveneens sinds Sevilla 2002.

De Italianen Stefano Basalini en Leonardo Pettinari verzuimden een wereldrecord te vestigen in de dubbeltwee lichtgewicht. Nadat zij een felle strijd tegen de favoriete Polen (Randa/Sycz) in hun voordeel hadden beslecht, gingen zij voortijdig naar het publiek zwaaien. Zij finishten daardoor in 6.12,68 zodat het oude record dat Basalini in 2002 vestigde met Elia Luini op 6.10,80 bleef staan.