MÜNCHEN - Voor de Nederlandse atletiekploeg zijn de Europese kampioenschappen in München goed begonnen. 1500-meterloper Marko Koers en hoogspringer Wilbert Pennings haalden op de eerste dag meteen de finale. En oude vos Troy Douglas bewees dat hij het sprinten nog niet verleerd is. De bijna 40-jarige haalde de halve eindstrijd op het koningsnummer, de 100 meter.

Vooral Koers leverde een knappe prestatie. De 1500 meter is Europees sterk bezet en de 29-jarige Nijmegenaar had dit seizoen pas één goede wedstrijd gelopen in Zagreb. De toernooiervaring uit het verleden (onder meer drie Olympische Spelen) hielp hem om de loterij te overleven.

"Yes, ik kan het nog"

"Je kunt heel het seizoen hard lopen, maar dat zegt niets. Een toernooi is een heel andere wereld", verzekerde hij. Koers was zenuwachtig, maar gebruikte zijn ervaring op de juiste manier. Met nog één ronde te gaan lag hij laatste. Een stevige sprint later passeerde hij als derde de finishlijn in 3.47,16. "Yes, ik kan het nog. Eindelijk ben ik eens direct geplaatst. Geen gezeik van het wachten of mijn tijd wel goed genoeg is", aldus Koers.

"Er stond nota bene een cameraman op de baan"

Hij had zichzelf ook verrast. "Want het is zolang geleden dat ik mensen voorbij kon sprinten. Het hele seizoen ben ik eraf gelopen." De moeilijke omstandigheden in het regenachtige München brachten hem niet van de wijs. "Er stond nota bene een cameraman op de baan, waar drie anderen tegenaan botsten. Er lag ook een kabel. Belachelijk."

Pennings had aan 2,20 meter genoeg om de finale te bereiken. Hij kon eindelijk pijnvrij springen na een achillespeesblessure. De 27-jarige Tilburger komt net als Koers donderdag terug voor de eindstrijd. "Ik ga voor de eerste vijf", zei Pennings. Koers wilde geen voorspelling doen. Troy Douglas liep de eerste twee ronden in 10,50 en 10,35. Geen schokkende tijden, maar genoeg om door te gaan. "It's like jogging on a Tuesday morning", grapte hij.