BARCELONA - De international Mark van Bommel, door Marco van Basten op een zijspoor gerangeerd, is ook bij zijn nieuwe club Barcelona nog geen basiskracht. In de eerste wedstrijd van het seizoen moest de voormalige PSV'er vanaf de bank toekijken hoe zijn teamgenoten er tegen het gepromoveerde Alaves niet in slaagden te scoren: 0-0.

Barça had in de uitwedstrijd lange tijd het beste van het spel en creëerde een handvol goede scoringsmogelijkheden. Vooral vlak na rust waren Ronaldino en Eto'o dichtbij de openingstreffer. Ronaldino schoot in 53e minuut hard op de paal; twee minuten later profiteerde Eto'o bijna van een kapitale blunder in de verdediging van Alaves. Alleen voor de keeper raakte hij echter slechts het zijnet.

Dubbelwissel

Ook toen doelpunten uitbleven, besloot Frank Rijkaard zijn transfervrije aanwinst niet in te zetten. Na 70 minuten paste de Nederlandse coach een dubbele wissel toe (Larsson en Belletti kwamen erin). Van Bommel moest zijn trainingsjasje echter aanhouden. Met de boodschap van bondscoach Van Basten in zijn achterhoofd - Van Bommel moet bij Barcelona bewijzen dat hij in Oranje hoort - moet zijn reservebeurt frustrerend zijn geweest.

Niveau omhoog

De wissel had wel effect. Direct na de inbreng van de verse spelers, ging het niveau bij Barcelona omhoog. In de stand veranderde echter niets. Eto'o schoot in 75e minuut op de paal, even daarvoor ging een poging van afstand nog rakelings langs het houtwerk.

Iniesta

In de 80e minuut verbruikte Rijkaard zijn laatste wissel en opnieuw mocht Van Bommel blijven zitten. Iniesta mocht de laatste tien minuten wel meedoen. Maar ook zijn aanwezigheid leverde geen goals meer op, al raakte Ronaldino in de laatste minuut met een vrije trap nog de lat.

Valencia

Valencia begon wel sterk aan de nieuwe competitie, met een zege op Betis: 1-0. Daar kwam het nodige geluk aan te pas. Na de fraaie openingstreffer van uitblinker Aimar in de 53e minuut drongen de bezoekers uit Sevilla in de slotfase met steeds meer passie en overtuiging aan.

Doelman Canizares wist echter van geen wijken weten. Hij reageerde ook alert op een inzet van invaller Patrick Kluivert, die een vrije trap van Betis onbedoeld op het hoofd kreeg en bijna aan de verkeerde kant scoorde.

Athletic

Athletic Bilbao is na de 3-0 tegen Real Sociedad voorlopig de eerste koploper. Yeste, Llorente en Prieto maakten de treffers, alle na rust.