VALENCIENNES - Leontien Zijlaard-Van Moorsel is haar gele trui in de Ronde van Frankrijk voor vrouwen na één dag alweer kwijtgeraakt. Met de zege in de tweede etappe over 159,5 kilometer van Brussel naar Valenciennes onttroonde de Duitse Judith Arndt Van Moorsel als klassementsleidster.
Leontien Zijlaard-Van Moorsel

Arndt had na de ploegentijdrit van zondag 24 seconden achterstand op Van Moorsel. De renster van Saturn Cycling, die met haar team als tweede eindigde in de race tegen de klok, ontsnapte samen met de Russische Valentina Polkhanova uit het peloton.

Het duo pakte zo'n anderhalve minuut voorsprong op het eerste deel van het peloton, met daarin ook Van Moorsel en haar ploeggenotes.

Melchers

Terwijl die ploeggenotes en de Nederlandse olympisch kampioene zelf hun best deden om het gat te dichten, kreeg Mirjam Melchers pech. De troef van Farm Frites Hartol voor het klassement moest tijdens de etappe door materiaalpech maar liefst drie keer van fiets ruilen. Op de momenten dat Melchers achterop raakte, moesten enkele ploeggenotes haar terugbrengen in het peloton.

Chaotische jacht

De jacht werd op deze manier nooit een georganiseerde, waardoor de twee konden wegblijven. Van Moorsel was teleurgesteld, maar tegelijkertijd opgelucht dat ze de rit had 'overleefd'.

'Verschrikkelijk'

De rensters werden over kasseistroken gejaagd, terwijl het flink regende. En Van Moorsel is toch al geen heldin in een samengepakt peloton."Af en toe was het echt verschrikkelijk. Ik ben geen fan van kasseien, maar nu was het echt erg. Ik kon er met geen mogelijkheid omheen, anders had ik dat gedaan."

Melchers, die wel een sterke indruk maakte op de steentjes, heeft nu al een aardige achterstand op Arndt. In de komende tijdrit en de bergetappes zal ze die moeten goedmaken. Van Moorsel heeft haar al beloofd te zullen helpen.