Tom Dumoulin merkte zaterdag in de vierde etappe van Tirreno-Adriatico dat hij momenteel niet tot de sterkste renners behoort. De Limburger moest op de laatste klim lossen en zag klassementsleider Adam Yates verder uitlopen.

"Het wordt een hele klus om hier op het podium te komen. Hopelijk ben ik zondag in de finale beter dan vandaag", zei hij aan de finish in Fossombrone, waar hij met 23 seconden achterstand op winnaar Alexey Lutsenko arriveerde.

Dumoulin kon aanvankelijk mee in de achtervolgende groep toen Lutsenko op zo'n 40 kilometer van de streep in de aanval ging, maar hij haakte in de slotfase af bij een tempoversnelling van Yates, Primoz Roglic en Jakob Fuglsang.

"Ik begon de dag met niet zulke geweldige benen, maar later voelde ik me heel goed. Ik zat aanvankelijk ook mee. Maar in de finale was het weer niet super", vertelde hij.

"Ik had even een slecht moment. Ik heb wel gewoon goed gekoerst en er alles uitgehaald. Maar ik ben een beetje teleurgesteld dat ik niet meekon."

Tirreno-Adriatico duurt nog tot en met dinsdag

Dumoulin steeg desondanks naar de derde plaats in het algemeen klassement, maar zijn achterstand op Yates werd bijna verdubbeld tot vijftig seconden en die op nummer twee Primoz Roglic tot zeven seconden.

De kopman van Team Sunweb, die Tirreno-Adriatico gebruikt ter voorbereiding op de Giro d'Italia, heeft een voorsprong van zes seconden op nummer vier Julian Alaphilippe en op nummer vijf en ploeggenoot Sam Oomen.

Tirreno-Adriatico duurt nog tot en met dinsdag. Er staat achtereenvolgens nog een heuveletappe, vlakke etappe en een tijdrit over slechts 10 kilometer op het programma.

De Italiaanse wielerkoers kent sowieso een nieuwe winnaar ten opzichte van vorig jaar, aangezien Michal Kwiatkowski dit jaar Parijs-Nice de voorkeur gaf boven Tirreno-Adriatico.