PARIJS - Hein Verbruggen heeft besloten zijn bestuursfunctie in het in wereldantidopingbureau WADA neer te leggen. De Nederlandse sportbestuurder kan zich niet vinden in de handelwijze van het bureau.

Verbruggen uitte onlangs grote kritiek op het WADA. Aanleiding was een verschil van inzicht over de dopingkwestie van Igor Gonzalez de Galdeano in de periode dat hij klassementsleider in de Ronde van Frankrijk was. Volgens directeur Dick Pound van het WADA en de Franse directeur van de Europese vestiging van Wada, dokter Garnier, was de Spanjaard positief.

Beiden deden die uitspraak op basis van krantenberichten dat bij de toenmalige klassementsleider een hoge waarde van het verboden salbutamol was gevonden. De Spanjaard trof geen blaam, want hij beschikte over een medisch attest om een anti-astmamiddel te gebruiken. Daarin zit de gevonden stof.

Niet door de beugel

"Pound en Garnier hebben een renner positief verklaard op basis van krantenberichten. Dat is een handelwijze die niet door de beugel kan, zelfs onverantwoordelijk is. Zoiets hoort niet bij een instantie als het WADA. Pound denkt misschien dat hij zijn ambt moet uitoefenen als een sheriff in het Wilde Westen", aldus Verbruggen.

Verbruggen gaf tijdens zijn bezoek aan de Ronde van Frankrijk al aan in elk geval een van zijn functies te gaan neerleggen. De Nederlander is qualitate qua als UCI-voorzitter lid van het internationaal olympisch comité (IOC) en leidt tevens de coördinatiecommissie voor de Olympische Spelen van Peking 2008.

Hij bekleedt ook nog hoge functies in de associatie van olympische zomersportbonden en bij ASOIF, de associatie van alle internationale sportbonden.

Over zijn toekomst als voorzitter van de Internationale Wielren Unie geeft Verbruggen aan het einde van het jaar uitsluitsel. Hij heeft het bestuur van de UCI al eens laten weten niet verder te willen besturen dan tot het einde van zijn mandaat in 2005.