LYON - De Litouwse wielrenner Raimondas Rumsas zal zich niet bij de Franse politie melden. De verrassende nummer drie van Ronde van Frankrijk wil in Italië vragen beantwoorden over de vondst van verboden middelen in de auto van zijn vrouw Edita. Rumsas vreest een arrestatie als hij zich in Frankrijk laat zien.

"Mijn vrouw wordt opgesloten als een soort lokaas zonder schuldig te zijn bevonden aan handel", aldus Rumsas in een verklaring, die is uitgegeven door zijn advocaten. "Het is normaal dat ik me dan zorgen maak over de onmenselijke maatregelen die er tegen mij genomen kunnen worden."

Auto vol doping

De vrouw van Rumsas werd vorige week zondag in de Franse Alpen aangehouden met een auto vol doping. Ze zit sindsdien vast in Frankrijk. Ze heeft verklaard dat de middelen voor haar moeder waren. Rumsas heeft dit verhaal bevestigd in de Italiaanse kranten. De renner werd na de vondst voorlopig geschorst door zijn ploeg Lampre.

Vorige week wilde Rumsas aanvankelijk naar Frankrijk reizen om uitleg te geven, maar ziet daar nu vanaf. "Ik ben bereid om door Franse onderzoekers op Italiaanse bodem verhoord te worden. Maar ik reis niet naar Frankrijk omdat de onderzoeksrechter mij vrijdag als getuige weigerde."

Edita Rumsas

De advocaat van Rumsas zal dinsdag een verzoek indienen om de vrouw van de renner vrij te laten. Volgens Jean-Marc Varaut is er geen grond haar langer vast te houden, omdat Edita nooit heeft toegegeven dat de doping voor haar man was.

"Als dit verzoek niet wordt ingewilligd gaan we hogerop", zei de raadsman. "We zullen erop staan dat deze sessie toegankelijk is voor publiek en dan zal duidelijk worden dat er geen zaak is."

Rumsas heeft nog eens benadrukt dat hij een 'schone' Tour heeft gereden. "Ik heb op geen enkel moment dopingproducten van mijn vrouw gekregen en ik heb absoluut niets gebruikt om mijn podiumplaats in de Tour te bewerkstelligen." De renner werd tijdens de Ronde van Frankrijk twee keer getest en de uitslag hiervan was negatief.

/SPORTRumsas: medicamenten waren voor mijn grootmoederEdita Rumsas vervoerde epo en testosteronDouane houdt vrouw van Rumsas aanRaimondas Rumsas meldt zich bij politie