ZEIST - Bij een eerstvolgende rel tijdens de voetbalklassieker tussen Ajax en Feyenoord zijn de fans van de bezoekende club de eerste vijf jaar niet meer welkom. Fans van Feyenoord mogen dan niet meer op bezoek bij Ajax in de ArenA en de supporters van Ajax krijgen geen toegang meer bij Feyenoord in de Kuip.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De harde maatregel is de uitkomst van overleg tussen beide clubs, burgemeester Cohen van Amsterdam, burgemeester Opstelten van Rotterdam en de voetbalbond KNVB. Ze maakten de zware waarschuwing aan het adres van de fans dinsdag openbaar. De eerstkomende topper tussen Ajax en Feyenoord is zondag.

De burgemeesters, clubs en KNVB zijn om de tafel gaan zitten na aanbevelingen van het auditteam voetbalvandalisme. Dat team onderzocht de ernstige rellen die uitbraken rond de topper Feyenoord-Ajax op 17 april. Fans van Ajax sloopten een trein en misdroegen zich buiten het stadion. De wedstrijd ging door, maar de politie liet geen Ajax-fans toe in de Kuip.

Strafrechtelijke meldingsplicht

Een andere afspraak uit het overleg is dat Cohen en Opstelten zullen pleiten voor het invoeren van een strafrechtelijke meldingsplicht voor toekomstige raddraaiers. De KNVB en de clubs uit het betaalde voetbal ondersteunen dat pleidooi van harte. Zij menen dat een door de rechter opgelegde meldplicht kan bijdragen aan verdere afname van het voetbalgeweld en er ook voor kan zorgen dat er minder politie nodig is om de orde te handhaven bij wedstrijden. Dat laatste is een vurige wens van minister Remkes van Binnenlandse Zaken.

"Ons gaat het erom hoe je de mensen die het verzieken niet alleen uit de stadions kunt weren, maar ook uit de omgeving", zei een woorvoerder van de voetbalbond. Hij verwees naar het auditteam, dat maandag rapporteerde dat supportersgroepen steeds vaker ver voor de wedstrijd of zelfs al de avond voor een duel de confrontatie met elkaar zoeken.

Stevige geldboete

"De KNVB kan wel een stadionverbod opleggen, maar niet afdwingen dat een supporter zich op de wedstrijddag moet melden bij de politie. De rechter kan dat wel en daarom zien wij graag dat de officier van justitie vaker zo'n meldplicht vordert. Nu gebeurt dat in onze ogen nog te weinig", lichtte hij toe. Een fan die zich niet houdt aan een strafrechtelijke meldplicht, loopt bovendien kans op een stevige geldboete of zelfs celstraf.

Levenslang stadionverobd

De KNVB kondigde zelf deze maand ook al een hardere aanpak aan tegen relschoppende supporters. In het uiterste geval kan de bond raddraaiers een levenslang stadionverbod opleggen. Fans met een stadionverbod moeten verder een pasfoto inleveren, zodat de bond zelf beter kan toezien op naleving. Ook zijn fans dit seizoen al verplicht over een 'uitkaart 'te beschikken als ze een uitwedstrijd van hun club bezoeken.

Ajax en Feyenoord kondigen tevens strengere maatregelen aan. Zij zullen fans intensiever fouilleren en hebben afspraken gemaakt over de taak- en rolverdeling op de supporterstreinen. Directeur Arie van Eijden van Ajax en Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik toonden zich daags na de laatste rellen tussen de fans van hun clubs groot voorstander van het stadionverbod met strafrechtelijke meldplicht.