ROTTERDAM - Feyenoord flirtte zondag tijdens het laatste serieuze oefenduel voor het komende seizoen tegen Tottenham Hotspur (2-2) opzichtig met het verleden. Het Legioen zong in de aanloop van het nieuwe voetbaljaar als vanouds over de felbegeerde landstitel, maar de spelers konden niet duidelijk maken waarop het optimisme is gestoeld.
Feyenoord

Negen dagen voor het eerste treffen met Fenerbahce in de voorronde van de Champions League zoeken de Rotterdammers nog naar de benodigde vorm om weer aan het lucratieve toernooi te mogen deelnemen.

Geen zorgen

Echt zorgen maakt trainer Bert van Marwijk zich nog niet. De oefenmeester constateerde terecht dat zijn ploeg zonder echt goed te voetballen veel kansen kreeg. Het tempo lag in de ogen van de trainer weliswaar laag en vooral beide vleugelspelers Kalou en Leonardo leden veel balverlies.

Op basis van de gehele voorbereiding denkt Van Marwijk dat zijn ploeg net als
Ajax
PSV

Dekker-effect

Waar beide concurrenten zich zichtbaar hebben versterkt, moet de meerwaarde van Feyenoord volgens de oefenmeester vooral in de winst van UEFA Cup worden gezocht. De coach gokt op het zogenaamde Dekker-effect. De wielrenner hikte jaren achtereen tegen de grens van zijn prestatievermogen aan.

Totdat hij haast vanuit het niets een Tour-etappe op zijn naam schreef, steeds meer ging winnen en uiteindelijk uitgroeide tot een wereldrenner met veel zelfvertrouwen.

'Coolsingelverlangen'

In tegenstelling tot de Rabobank-ploeg heeft Van Marwijk weinig tijd. De om de winst van de UEFA Cup bejubelde trainer staat opnieuw voor een seizoen van de waarheid. In de twee voorgaande jaren finishte hij met Feyenoord ver achter de latere kampioenen PSV en Ajax. Na drie seizoenen zonder landstitel wil de Rotterdamse clubleiding en aanhang in mei eindelijk weer op de Coolsingel staan.

Alleen al om het vele geld dat er in de Champions League omgaat, is het belangrijk dat Feyenoord opnieuw aan het toernooi voor de beste ploegen van Europa mag deelnemen. Daarvoor dient Fenerbahce te worden verslagen. De sterke Turken, zaterdag nog met 6-2 te sterk voor Rode Ster Belgrado, zijn volgende week dinsdag al te gast in De Kuip.

Op basis van de vriendschappelijke ontmoeting met het povere Tottenham Hotspur mag worden geconcludeerd dat Van Marwijk met Feyenoord nog veel werk wacht. Zonder de nog geblesseerde Van Persie en met een weinig overtuigende Lurling in plaats van de vertrokken Tomasson konden de Rotterdammers allesbehalve overtuigen.

Sheringham

Sheringham opende namens de Engelsen in de 24e minuut de score en Van Haaren bekroonde zijn rentree na een jaar blessureleed in de e minuut met de prachtige gelijkmaker. De linksback kreeg de voorkeur boven Rzasa maar was verdedigend kwetsbaar. Kalou leek zijn ploeg in de 73e minuut de zege te bezorgen, maar door een enorme fout van Van Wonderen in de 87e minuut bezorgde Iversen de bezoekers alsnog een gelijkspel.

Blessures

Van Marwijk was na afloop opgelucht dat Van Hooijdonk, Bosvelt, Van Wonderen en Zoetebier niet klaagden over blessures die hen in de voorbereiding parten speelden. Feyenoord is voor een groot deel afhankelijk van de blessuregevoelige dertigers. Samen met Paauwe en de vertrokken Tomasson hadden ze een groot aandeel in de winst van de UEFA Cup.

Het is echter de vraag of ze hun ploeg opnieuw in de race kunnen houden met de zichtbaar versterkte en jonge selecties van Ajax en PSV.