De Nederlandse vrouwen hebben zondag geen WK-medaille gepakt op de relay. Door een val van Suzanne Schulting eindigde de ploeg als vierde en laatste in de finale in het Bulgaarse Sofia.

Schulting was de laatste van de vier Nederlandse rijders en ging met nog anderhalve ronde te gaan aan de leiding. De formatie van bondscoach Jeroen Otter leek daarmee op weg naar de wereldtitel, maar door de val van Schulting ging het alsnog mis.

Door de val van Schulting ging het goud naar het Zuid-Koreaanse team, voor Rusland (tweede) en Canada (derde). Voor Nederland kwamen naast Schulting, Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven in actie.

Nederland won in januari bij de Europese kampioenschappen in Dordrecht nog wel goud. Bij de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Gangneung veroverde de ploeg van bondscoach Jeroen Otter vorig jaar brons.

Schulting lag in leidende positie toen ze ten val kwam. (Foto: Proshots)

Schulting begon slecht aan WK

Schulting kende zaterdag een teleurstellend begin van het WK door haar diskwalificatie op de 1.500 meter, al pakte ze ook brons op de 500 meter. Ze herstelde zich zondag met goud op de 1.000 meter en won daarna ook de superfinale op de 3.000 meter, waardoor ze de allroundtitel veiligstelde.

Bij de mannen ging de wereldtitel ook naar de Zuid-Koreanen. China verzekerde zich van zilver en het brons was voor Hongarije. Rusland moest met de vierde plaats genoegen nemen.

Nederland wist zich niet voor de eindstrijd te plaatsen. Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser wisten wel de B-finale te winnen.

Vreugde bij Schulting nadat de wereldtitel binnen is. (Foto: ProShots)