MANCHESTER - Ian Thorpe kwam naar de Gemenebestspelen om zeven gouden medailles te veroveren. Hij zal er met zes genoegen moeten nemen. Na vijf geslaagde optredens ging het zaterdag op de meter rugslag 'mis': zilver. Zondag was er alsnog een gouden plak, nu op de 4x100 meter estafette.
Ian Thorpe
Gemenebestspelen

Zaterdag wist landgenoot en regerend wereldkampioen Matt Welsh (54,72) Thorpe te verslaan. Hij zwom 55,38. "Ik was heel tevreden, meer zat er niet in", zei de Australiër na zijn nederlaag.

De zes gouden medailles betekenden voor Thorpe de evenaring van twee records. Zes keer goud is het hoogste aantal gouden plakken die ooit door een sporter bij de Gemenebestspelen zijn behaald.

Maar met de vier titels die hij in 1998 in Kuala Lumpur won, heeft hij tijdens de Gemenebestspelen tien gouden medailles gewonnen. Alleen zijn zwemmende landgenote Susie O'Neill slaagde daar eerder in, tussen 1990 en 1998. De enige sporter die ooit eerder zes titels pakte in één toernooi was de Canadese zwemmer Graham Smith in 1978.