AMSTERDAM - Ajax werd in de eerste helft volledig overklast door FC Barcelona in de finale van het Amsterdam Tournament. Maar na een 2-0-achterstand kwam de landskampioen sterk terug. Vooral dankzij Rafael van der Vaart die twee keer scoorde. Hij werd uitgeroepen tot man van het toernooi. In de laatste minuut schoot Richard Witschge Ajax naar de 4-3-zege en de toernooiwinst.
Ajax

Tegen FC Barcelona kwam Ajax niettemin in de eerste helft niet aan voetballen toe. De Catalanen tikten de Amsterdammers volledig van de mat. Na de 2-1 door Hossam kort na de hervatting leek er even een ommekeer te komen, maar al snel maakte Saviola zijn tweede treffer. Na bijna een uur kantelde de wedstrijd. Barca speelde wat nonchalanter, terwijl Ajax gesteund door het eigen publiek zichzelf hervond.

Met dank aan Van der Vaart, de sleutelspeler van Ajax. In de eerste helft had hij voortdurend een bewaker (Puyol) van wie hij niet loskwam, maar met (onder meer) twee gave doelpunten toonde hij zijn uitzonderlijke klasse en bracht hij zijn ploeg naast Barcelona, 3-3.

Trainer Koeman zal niet eens zo rouwig zijn om de vernedering in de eerste helft, want het verwachtingspatroon nam al te grootse vormen aan. Zijn formatie kreeg een lesje in internationaal voetbal. In de Champions League wil Koeman niet afgaan. Ragfijn werd duidelijk dat Ajax zich daarom wel moet aanpassen, en niet met drie spitsen kan spelen.

Koeman liet in dat kader zijn ploeg in de voorbereiding vier verschillende systemen spelen. Ajax begon in een 4-3-3-speelwijze en speelde het laatste kwartiertje 3-5-2, met Hossam en Ibrahimovic in de spits.

Kluivert scoort

Vol gas gaf Barcelona, dat 14 augustus de eerste wedstrijd speelt van de beslissende voorronde van de Champions League. De ploeg zat goed in elkaar, uitgebalanceerd en de uitblinkende spitsen Kluivert (hij opende de score) en Saviola vonden elkaar makkelijk en waren constant dreigend. Zij speelden de Ajax-defensie kapot. Met name Chivu had het erg moeilijk.

Witschge

Met name voor Witschge (na een jaar Alaves teruggekeerd op het oude nest) was het een pijnlijke wedstrijd. Als linkermiddenvelder ging het spel volledig langs hem heen. Met Mendieta als tegenstander kon hij het spel niet bijbenen. Witschge kreeg een kans, omdat verdediger O'Brien rust kreeg en Maxwell zijn plaats innam.

Van der Vaart

Ajax kreeg na de 3-3 volop kansen. Met Van der Vaart als de grote uitblinker. Hij kreeg kort voor tijd een publiekswissel. Machlas kwam erbij als derde centrumspits. Ajax wilde hoe dan ook een overwinning forceren. Uitgerekend Witschge zorgde met een vrije trap voor de geflatteerde zege.