AMERSFOORT - Erik Dekker is zondagochtend in Amersfoort geopereerd aan zijn rechtersleutelbeen. Rond het gebroken bot is een plaatje aangebracht dat het genezingsproces moet versnellen. De renner van Rabobank viel zaterdag in de Tour de Rijke.

De jarige Dekker (35) mag vermoedelijk nog zondag naar huis. "Door de operatie groeien de botten makkelijker aan elkaar en is de kans op verschuiven nihil", zei ploegleider Adri van Houwelingen zondag.

Selecteren

Dekkers deelneming aan het WK in Madrid (25 september) is door de breuk in gevaar. Van Houwelingen: "Ik denk dat Erik tegen die tijd wel weer in competitie zal zijn. Maar of hij dan al goed genoeg is om een WK te rijden, is de vraag. Bovendien moet de bondscoach hem dan ook nog selecteren."

Afschrijven

Egon van Kessel liet er zondag geen misverstand over bestaan dat hij voor Dekker nog steeds een belangrijke rol ziet in Madrid. "Ik ga Erik zeker niet afschrijven", zei de nieuwe bondscoach.

"Met alle respect, maar hem vervangen door de nummer acht, negen of tien van Nederland is geen verbetering. Ook als Erik niet topfit is, kan hij van belang zijn. Alleen al als een soort verlengstuk van mij in de koers."

Wereldniveau

Van Kessel noemde Dekker zondag "een wereldcoureur", iemand die hij niet graag mist in zijn selectie. "De Italianen kunnen Bartoli of Rebellin thuislaten, maar wij hebben maar drie of vier renners van wereldniveau. Ik haal hem zeker nog niet van de lijst."