DEN BOSCH - De Duitse Petra Rossner heeft de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen gewonnen. Na een rit over 92,9 kilometer met start en finish in Den Bosch was de renster van het Saturn Cycling Team de snelste in de massasprint.

De Russische Olga Slioessareva eindigde als tweede voor Debby Mansveld. Leontien Zijlaard-Van Moorsel kwam als vierde over de finish. Rossner start zondagmiddag ook in de ploegentijdrit over vijftien kilometer in Den Bosch in de leiderstrui.

Door de bonificatieseconden staan Rossner en Slioessareva gelijk in het klassement, maar de Duitse kreeg het geel als winnares van de rit. De etappe in Den Bosch was een eerbetoon aan Van Moorsel. De tweevoudig winnares maakte na een afwezigheid van negen jaar weer haar opwachting in de ronde. Voor het huis waar de beste Nederlandse renster 32 jaar geleden in Boekel werd geboren, was een premiesprint gepland. Tot teleurstelling van de dorpsgenoten van de Brabantse kaapte Mansveld de zege in deze spurt voor de neus van Van Moorsel weg.

"Het was leuk geweest als ik daar had gewonnen, maar ik word liever wereldkampioen", aldus de tweevoudig winnares van de Tour, die in Boekel als tweede eindigde. "Zo belangrijk was het ook weer niet. Ik heb vooral genoten van al het publiek langs het hele parkoers. Op sommige stukken had ik echt kippenvel."

Van Moorsel mengde zich na een saaie rit ook in de strijd om de eindzege, maar was niet opgewassen tegen de ijzersterke Rossner. "Ik kwam op het laatst ingesloten te zitten en had niet de kracht meer om er tussenuit te komen. Rossner heeft een sterke ploeg dus het zal in de tijdrit niet makkelijk worden om het team voor te blijven. Maar we gaan er voor. Mijn achterstand in het klassement is zes seconden, dus er zijn mogelijkheden."