ISTANBUL - Verrassing tijdens de tweede oefensessie voor de allereerste GP van Turkije. Op het nieuwe circuit troefde Toyota-testrijder Ricardo Zonta de McLarens van De la Rosa, Montoya en Raïkkönen af. De Braziliaan was meer dan een halve seconde sneller dan het zilveren trio.

Toch heeft de McLaren MP4-20 niet aan snelheid ingeboet tijdens de korte zomerstop. Pas aan het eind van de sessie kon Zonta sneller gaan. Veel waarde werd er in de paddock alvast niet gehecht aan de prestatie van de Braziliaan, die ongetwijfeld met een heel lichte wagen op de baan was. Bij McLaren werden waarschijnlijk meerdere strategieën getest, aangezien het verschil tussen de drie rijders een seconde bedroeg.

Het Britse team ging op de eerste dag alvast sneller dan concurrent Renault. WK-leider Alonso moest op de eerste dag genoegen nemen met de zevende tijd achter Button en Liuzzi. Grootste tegenvallers op de eerste dag waren de beide Ferrari’s. Wereldkampioen Schumacher en teamgenoot Barrichello raakten niet verder dan de dertiende en vijftiende plaats.

Nederlanders Doornbos en Albers sloten hun eerste dag op het nieuwe circuit af op de 21ste en 22ste plaats. Na de moeizame ochtendsessie slaagde het duo er nu toch in de Jordans van Kiesa en Karthikeyan af te troeven. Enkel Monteiro was het Minardi-duo nog iets te snel af.