AMSTERDAM - Natuurlijk bieden geslaagde oefenwedstrijden geen garantie voor een goed seizoen. Tijdens het Amsterdam Toernooi presenteerde Ajax zich echter vrijdagavond overtuigend aan het eigen publiek. De Nederlandse landskampioen versloeg Manchester United, met alle sterren, met 2-1.

Ajax - Manchester United leek in niets op een vriendschappelijke wedstrijd. Kwalitatief was het een betere wedstrijd dan Barcelona tegen Parma, vooral doordat beide ploegen amper mutaties hebben gehad en op elkaar in zijn gespeeld. Beide teams speelden in nagenoeg hun sterkste formatie waarmee ze ook het nieuwe seizoen beginnen.

Ibrahimovic

Bij Ajax ontbrak spits Hossam. Hij viel in na een uur. Ronald Koeman wilde Ibrahimovic een kans geven vanaf het begin. De Zweed werkte hard en de beloning daarvoor kreeg hij in de 75e minuut met een fraaie treffer, dat was de 2-0. Hossam gaf de assist. Door blessures van Didulica en Lobont stond de 19-jarige Stekelenburg onder de lat. Hij kon terugzien op een goede wedstrijd.

Aankoop Sikora speelde als linkeraanvaller. De opstelling zag er verder logisch en vertrouwd uit. Trabelsi, Bergdolmo, Chivu en O'Brien vormden de defensie, Galasek, Van der Vaart en Maxwell het middenveld en behalve Sikora speelden Van der Meyde (rechts) en Ibrahimovic voorin.

Van Nistelrooy

ManUnited trad aan met de vedetten Beckham, Veron, Giggs, Keane, Van Nistelrooy en Ferdinand, met 47 miljoen euro de duurste verdediger te wereld. De ploeg moet zich deze maand nog plaatsen voor de Champions League, en moet dus in vorm komen.

Ajax wilde, zei Koeman vooraf, de lijn van de goede voorbereiding doortrekken en zich goed presenteren aan het eigen publiek. Daarin slaagde de ploeg ruimschoots. Opvallend was het sterke spel van Van der Vaart in zijn nieuwe rol achter de spits, dit keer Ibrahimovic. Hij is sterker uit zijn blessureperiode (twee knieoperaties) gekomen.

Sikora manifesteerde zich in de eerste helft nadrukkelijk bij zijn debuut in de uitverkochte Amsterdam Arena, 50.000 toeschouwers. Er ging veel dreiging van hem uit en hij opende de score in de 39e minuut. Wel speelde hij nog wat onwennig, omdat hij pas twee weken Ajacied is. Na een uur haalde Koeman hem naar de kant.

De wedstrijd was voor Ajax (net als de gewonnen wedstrijd onlangs tegen Celtic) een goede test met het oog op de Champions League. Ook wat het spelsysteem betreft. Ajax begon in 4-3-3, maar speelde na een uur 4-4-2. Koeman liet zijn spelers in de oefencampagne al in diverse speelwijzen spelen. Ajax, weet de coach, is geen Real Madrid dat altijd van zijn eigen kracht kan uitgaan.