BERLIJN/MANCHESTER - De eindresultaten van het kunstrijden bij de Olympische Winterspelen in Salt Lake City worden mogelijk geannuleerd. Hoofd disciplinaire zaken van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach opperde deze mogelijkheid naar aanleiding van de manipulatie van enkele uitslagen.

Federale aanklagers in New York hebben de geboren Oezbeek Alimzhan Tokhtakhounov (53) aangeklaagd voor pogingen tot manipulatie van twee wedstrijdonderdelen tijdens de Spelen. De man is donderdag in zijn huis in Italië aangehouden. De Amerikaanse justitie vraagt inmiddels om zijn uitlevering om hem in New York te berechten.

Georganiseerde misdaad

Bach heeft de FBI om informatie over het onderzoek gevraagd. "Het voortbestaan van de sport is in het geding," meent hij. Volgens hem moet alles worden gedaan om de georganiseerde misdaad buiten de sport te houden. "Dat kan de sport niet alleen. De politiek moet ook helpen."

'Officials moeten boeten'

IOC-voorzitter Rogge zei eerder al dat hij "vol afschuw" was over de zaak. De preses liet echter vrijdag weten dat het kunstrijden niet hoeft te vrezen voor de olympische status. "We zullen de sport absoluut niet van het programma schrappen," zei de Belg in Manchester, waar hij aanwezig is bij de Commonwealth Games. "We kunnen de sporters niet straffen voor fouten van officials. De officials moeten hiervoor boeten en we moeten hen vervangen. We zullen moeten vechten om de sport tot op het bot vrij te krijgen van corruptie."

De voorzitter van het Russisch olympisch comité noemde de arrestatie van Tokhtakhounov echter "idioot".