BERLIJN - Pieter van den Hoogenband heeft bij de EK in Berlijn zijn Europese record op de 200 meter vrije slag verbeterd. De Eindhovenaar, die tot 150 meter op weg leek naar het wereldrecord van Ian Thorpe (1.44,06), tikte in de finale aan na .44,89.

Zijn oude toptijd stond sinds de Olympische Spelen van Sydney op .45,35. Daarmee veroverde hij goud. In Berlijn had Van den Hoogenband geen concurrentie te duchten. De Italianen Emiliano Brembilla en Massimiliano Rosolino eindigden op gepaste afstand als tweede en derde.

Mocht Van den Hoogenband op enig moment de indruk hebben gewekt dat hij het wereldrecord van Ian Thorpe op de 200 vrij (1.44,06) wel even ging pakken in Berlijn, dan is niet goed geluisterd naar 'Hoogie'. "Ik heb het hele seizoen met mijn grote bakkes geroepen dat ik op de EK onder de 1.45 zou duiken. Dat is gelukt. Er zijn nu twee mensen ter wereld die dat kunnen."

Sterretjes

Dat hij in Berlijn, na 1999, opnieuw kampioen zou worden was geen verrassing. Daarvoor ontbrak de concurrentie. Op de laatste 50 meter, toen de sterretjes verschenen, was er niemand meer in zijn buurt om het nu onvindbare beetje extra energie eruit te persen. "Als er iemand op z'n hielen ligt, helpt dat wel," zei coach Jacco Verhaeren. "Want als je er langs wilt, heb je een probleem. Thorpe vindt het ook verschrikkelijk dat Pieter zo'n hoog aanvangstempo heeft. Hij moet er altijd achteraan. Dat was de tactiek van Sydney. Die is goed bevallen."

'Opklooien'

Zelf vond Van den Hoogenband het minder jammer dat er niemand was om hem op te jagen naar een nog scherper Europees record dan .44,89. "Het is handig als je elkaar kunt opklooien, zoals dat in mooi Nederlands heet, maar niet noodzakelijk. Het was zo ook wel een mooie race. Het stadion explodeerde." Dat had zeker ook te maken met de geprojecteerde tussentijden van het wereldrecord. VDH zat daar tot voorbij 150 meter onder.

Duizelig

"Als je er het lijntje van dat record naast legt, lijkt het of ik helemaal instort. Thorpe is een hele andere zwemmer. Hij zwemt een vlak schema. Ik heb als sprinter een andere stijl. Als het echt pijn gaat doen, is het moeilijk je tot de limiet te duwen als je ver voor ligt. De laatste 10 meter werd ik duizelig. Maar dat is het waard."

Curryworst en pils

Met een kamerbrede smile onthulde Van den Hoogenband zijn eerstvolgende doelen: een curryworst en een grote pils. De 50 meter laat hem vooralsnog koud. "Die interesseert me geen zier. Ik wilde hier goede tijden zwemmen op 100 en 200 meter. Er valt een last van je af, als dat lukt. Daarvoor investeren sponsors en trainingsstaf in je. Dit is het beste wat ik terug kan doen. Die 50 vrij gaat zondag pas leven, als ik de finale tenminste haal."

Joris Keizer

De verrichting van Van den Hoogenband leidde de aandacht wat af van een andere protegé van Verhaeren bij de professionele Philips-ploeg. Joris Keizer verbeterde namelijk zijn Nederlandse record op de 100 vlinder met een halve seconde tot 52,82. "Daar ben ik nog blijer mee dan met het record van Pieter. Daar hebben we heel lang op zitten wachten."

Afgerekend met Perth

Keizer was de koning te rijk. Deze prestatie redde waarschijnlijk zijn zwemcarrière. Hij vestigde zijn naam al in 1998 bij de WK in Perth toen hij als debutant met 53,37 vijfde werd. "Dit is geweldig. Eindelijk afgerekend met Perth. Dat mijn toekomst ervan af hing, was een eigen keuze. Als ik weer 53,3 had gezwommen, was ik in vier jaar niks opgeschoten. Dan moet je eens ernstig gaan nadenken. Zwemmen vreet zoveel energie. Dit is een geweldige beloning. Athene moet nu wel lukken."