Mathieu van der Poel heeft donderdag in zijn eerste wegwedstrijd van het seizoen meteen toegeslagen. De Nederlander was in de eerste etappe van de Ronde van Antalya de snelste in een massasprint.

De Serviër Dusan Rajovic kwam na 141 kilometer achter Van der Poel als tweede over de streep en de Nederlander Bas van der Kooij van Monkey Town eindigde als derde.

Door zijn zege veroverde de 24-jarige Van der Poel ook de leiderstrui in de Turkse rittenkoers die valt onder de UCI Europe Tour, het tweede niveau in het wielrennen.

De tweevoudig wereldkampioen veldrijden gebruikt de Ronde van Antalya als voorbereiding op de voorjaarsklassiekers. Hij rijdt de komende maanden onder meer Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race.

Eerste UCI-zege van ploeg Van der Poel

De eerste etappe van de Ronde van Antalya ging van Beskonak naar Antalya en op 40 kilometer van de meet was duidelijk dat de rit zou uitdraaien op een massasprint.

Alle vluchters waren op dat moment ingerekend en het tempo in het peloton lag te hoog om weg te komen. In de massasprint won Van der Poel vervolgens overtuigend.

De renner van Corendon-Circus hield Rajovic meer dan een fietslengte achter zich en bezorgde zijn Belgische formatie zo de eerste UCI-zege als ProContinentale ploeg.

'Ik haal hier vertrouwen uit'

Na afloop was Van der Poel, die dit seizoen 32 veldritten won, uiteraard tevreden, al beseft hij dat de Ronde van Antalya niet de aansprekendste wielerkoers is.

"Ik haal hier sowieso wel vertrouwen uit. Oké, het is hier niet het allerbeste deelnemersveld en het was ook niet de langste rit, maar de mensen die hier zijn, hebben toch ook hard gereden en gaan voor de winst", zei Van der Poel tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De Ronde van Antalya gaat vrijdag verder met een etappe over 111 kilometer en duurt nog tot en met zondag. De eerste editie werd vorig jaar gewonnen door de Rus Artem Ovechkin.