MILAAN - De Italiaanse club Fiorentina mag komend seizoen niet uitkomen in de serie B. De tweevoudig landskampioen degradeerde afgelopen jaargang uit de hoogste divisie van het Italiaanse voetbal, maar kreeg van de nationale voetbalbond (FIGC) geen toestemming hierin te gaan spelen.

Fiorentina heeft een schuldenlast van ongeveer 22 miljoen euro. Voorzitter Vittorio Cecchi Gori ging ervan uit voor donderdag het benodigde geld bijeen te krijgen, maar hij is daar niet in geslaagd. Volgens een woordvoerder van Fiorentina is het nog onduidelijk in welke divisie de club komend seizoen wel mag gaan spelen.

Batistuta

Drie seizoenen geleden kwam Fiorentina onder leiding van coach Giovanni Trapattoni nog uit in de Champions League en won onder meer van Arsenal en Manchester United. Aanvaller Gabriel Batistuta was toen een van de sterren van de club. Eigenaar en filmproducent Cecchi Gori moest voor de start van het afgelopen seizoen diverse sterren verkopen door de enorme schuldenlast. Doelman Toldo en de Portugees Rui Costa volgden het voorbeeld van de eerder vertrokken Batistuta.

Nieuwe club oprichten

Voorzitter Adriano Galliani van de Italiaanse voetballiga was weinig positief over een eventuele toekomst van Fiorentina in het betaalde Italiaanse voetbal. "De enige kans voor de stad Florence om betaald voetbal te houden is de oprichting van een nieuwe club. Die kan dan in de derde of vierde divisie beginnen. Het oude Fiorentina bestaat niet meer."

Het stadsbestuur volgde die raad donderdag direct op. De club Fiorentina 1926 werd opgericht. Burgemeester Leonardo Domenici is als voorzitter benoemd. Het is onduidelijk of de nieuwe club voldoende financiële middelen bijeen kan halen om toegelaten te worden tot de derde of vierde divisie.

Ternana, dat afgelopen seizoen als zeventiende eindigde in de Serie B en eigenlijk was gedegradeerd, mag het volgend seizoen opnieuw in de Serie B proberen. Het is de oude club van voormalig Feyenoorder Jean-Paul van Gastel, die inmiddels bij Como heeft getekend.