HILVERSUM/SANTPOORT - Een jeugdteam van de Nederlandse honkbalbond blijkt zich een paar weken geleden ernstig te hebben misdragen. De helft van de Oranje-selectie van honkballers tussen de 13 en 15 jaar bezondigde zich tijdens het Europees kampioenschap in Rosmalen aan diefstal en dierenmishandeling.

Dat bevestigde bestuurslid technische zaken Berry Eijgendaal donderdag in NOS-radioprogramma Langs de Lijn. De honkbalbond neemt de zaak hoog op. De boosdoeners worden voor anderhalf jaar geschorst. De bond stuurde hen donderdag een brief.

Stelen

De zaak kwam aan het licht toen bij de finale maar negen van de achttien Nederlandse spelertjes op het veld verschenen. De andere negen zaten toen al voor straf thuis. Ze hadden van honkballers van Zwiterland mobiele telefoons en portemonnees gestolen. Verder schopten ze een haan dood. Coach Guus van Dee en zijn assistent Frank Koenen zijn na de affaire opgestapt.

"Dit is gedrag dat we absoluut niet kunnen tolereren, ook al hebben de jongens spijt betuigd", zei Eijgendaal. "Het is alleen voor ons opleidingstraject ook een slechte zaak. Er valt nu een gat in de talentontwikkeling."