GRONINGEN - Niels Vorenhout is als eerste basketballer in Nederland geschorst wegens een positieve dopingcontrole. Dat heeft voorzitter Cees Free van de Nederlandse Basketbalbond (NBB) bevestigd.

De 22-jarige Vorenhout van de Groningse club Donar werd begin april betrapt na afloop van een playoffduel tegen NAC. Hij had in het weekeinde voor de wedstrijd op een feestje hasj gerookt. De basketbalbond schorste Vorenhout voor een half jaar, tot 15 december. De speler heeft beroep aangetekend tegen de straf.

Uit huis

Donar heeft de talentvolle Vorenhout door de affaire geen nieuw contract aangeboden. Hij moest zijn huis uit, dat bezit was van Donar, en loopt maanden salaris mis. Volgens Vorenhout was met Donar en de bond afgesproken de zaak binnenskamers te houden. Free zegt van die afspraak niets te weten. "Het kan ook niet, want de rechtspraak van de tuchtcommissie is openbaar."

Vorenhout moest twee jaar geleden bij zijn vorige club Omniworld al vertrekken wegens het roken van een jointje. Donar-coach Glenn Pinas, inmiddels weg bij de club, gaf de speler toen een nieuwe kans.

Attest

De NBB laat jaarlijks zeventig dopingcontroles uitvoeren. Volgens Free waren er in het verleden meer positieve gevallen, maar konden de betrapte basketballers met een doktersattest aantonen dat ze de gewraakte middelen mochten nemen. Hij is niet blij met de affaire. "Dit is niet best voor het imago van de sport."

Maatschappelijk aanvaard

Ondanks de relatieve onschuldigheid van het middel, jongeren roken tamelijk vaak hasj, vindt Free dat de bond zich aan de reglementen moet houden. "Als men vindt dat het maatschappelijk aanvaard is, moeten de regels worden aangepast. Tot die tijd houden we ons aan de lijst."